2011-05-05
早排睇东周先知因为日本地震而令到好多好食既材料都涨价, 就连其他国家既同类型产品都影响到. 就好似我最钟意食既鲍鱼同鱼生咁, 我真系好想知道南非既鲍鱼......海南岛既海胆.......挪威既三文鱼, 佢地同日本有咩关系\ /”好啦, 既然大势所催我唯有衬佢地未加得咁颠之前去食尽佢. 反正嚟紧母亲节, 就早少少同阿妈去食餐好既.今次同女朋友带左阿妈去食中菜, 见到报纸之前介绍过富临饭店有啲为女士而设既健康菜, 价钱又好似OK, 返正唔系母亲节正日, 所以去试下.佢地个啲原来系春季菜色, 我阿妈劲赞个松子龙趸球, 佢话炸龙趸肉再加左甜酸酱, 唔算油好好味.第二碟姜芽味菜炒鸽脯, 我觉得啱晒老人家呀, 因为冇骨^^ 酸酸甜甜,几开胃. 不过我阿妈就借啲依系咁对住我地讲话好酸好酸 (好恨有抱孙咩@@)第三碟夷果辽参海中宝 (用辽参、带子、虾粒、斑肉炒), 炒完出嚟重好鲜, 颜色卖相重好靓添第四碟咖喱鸡粒洋葱焗蟹盖,蟹盖里面有鸡粒, 再加咖喱酱好惹味.好啦, 差啲讲漏左本年度小弟出手最重既蟹肉竹笙翅=.=”, 个翅系上汤加蟹肉..鸡肉.....金华火腿等等 (我食到既应该系呢几样), 系好正