2019-06-12
上星期ad-hoc提出预早庆祝食父亲节饭,再因为就细妹放工既关系,选址九龙城食饭。 选九龙城,直接联想到泰国菜,但父亲节总系觉得系茶楼格局比较合适,㩒下望下OpenRice见到「品潮轩」,相片并唔多,餐牌亦冇人upload上OpenRice,望咗几遍食评,讲到几正宗,所以就向屋企人推介。「品潮轩」位置唔起眼,绝对适合走高价路线,吸引附近高尚住宅区既食客!基本上系系富豪东方附近。落柯打,叫咗:1. 卤水并盘:入味,又唔系好咸。墨鱼好耐冇食,都唔un噃,仲有好鹅。2. 石榴鸡:包住鸡粒、笋粒、肉粒,仲有个蛋白献,清清地,馅料丰富,不错。3. 甜酸虾碌:炸粉好薄,虾肉爽口弹牙,食完一啲都冇邪恶感👍🏻仲有三色椒伴碟,都好健康。4. 芹菜炒龙趸球:龙趸球啖啖肉好正,加埋芹菜中和油腻感。5. 潮式炒二面黄:干身弹牙既二面黄,配合九菜、芽菜、肉丝,好好味。老公第一次食话:咩黎?!(乡下仔😆)咁好食嘅!6. 水瓜洛饼:唔想成日食蚝饼,叫咗个水瓜洛饼,佢系煎唔系炸,食落较健康,有少量虾肉添,yummy。
4. 芹菜炒龙趸球:龙趸球啖啖肉好正,加埋芹菜中和油腻感。