2017-04-25 368 浏览
相识10几年嘅好朋友就嚟生日,当然要同佢好好庆祝生日,千挑万选之下就拣咗Chef Stage by Eddy Chu喇。虽然今日系闲日,但餐厅都差唔多坐满,早订位的话,可以要求坐窗边位望夜景。点餐嘅责任当然交俾寿星仔啦。今日点咗:::::黑毛猪热脆饱松露煮日本年糕松露煮法国原粒蘑菇烧西班牙黑毛猪肋条肉香烧正宗法国羊腩点餐后,店员推介咗有气果汁俾我俾饮,我哋分别拣咗桃味同葡萄味。平时饮果汁只系会饮到药水味或好假嘅果味,但依度嘅果味自然且甜度适中,好好饮。黑毛猪热脆饱充满肉汁嘅黑毛猪肉夹喺脆饱里面,外脆内软,口感十足。小碟嘅菠萝可以一解口内嘅油腻感,所以可以一口食饱,一口菠萝咁食㗎。松露煮日本年糕每一块年糕都沾上浓稠适中嘅忌廉松露汁,非常入味。松露煮法国原粒蘑菇依个系小锅上菜嘅,除咗原粒蘑菇外,仲有几片辣肉肠用嚟同蘑菇食。松露同蘑菇一向都系绝配,今次加辣肉肠一齐食,为味觉上带多点点刺激。依个松露味会比煮年糕的淡少少,唔会遮盖蘑菇本身嘅味道又无咁滞。(唔好打算就咁食肠,会好咸。。。)烧西班牙黑毛猪肋条肉平常比较少机会食,烧得啱啱好,唔会靭而且肉质好弹牙。可能因为猪肉本身质素高,唔洗其他酱汁都
点餐嘅责任当然交俾寿星仔啦。
今日点咗:::::
松露煮日本年糕
松露煮法国原粒蘑菇
香烧正宗法国羊腩

松露煮日本年糕
每一块年糕都沾上浓稠适中嘅忌廉松露汁,非常入味。

松露煮法国原粒蘑菇

烧西班牙黑毛猪肋条肉
平常比较少机会食,烧得啱啱好,唔会靭而且肉质好弹牙。可能因为猪肉本身质素高,唔洗其他酱汁都好好味。配菜嘅蕃薯蓉里面有栗子碎,味道无咁单寡,不错。

香烧正宗法国羊腩
烧羊腩都几好,不但唔膻,而且无烧过龙,喜欢食羊嘅朋友表示好喜欢。
是日甜品系芝蔴蛋糕,芝蔴味非常香浓,唔太甜。
2017-04-19
庆祝纪念