2024-05-16
一有 Restaurant Week就睇下有咩餐厅可以试吓,咁啱揾到Vivant呢间一开始就差唔多fully booked嘅bistro,一于会会佢😙呢间酒馆大概有3枱4人位,另外吧台可以坐4个人,比较细规模,收工8点去到,除咗吧台外嘅位置差唔多坐满,2222。餐厅安排咗我哋两个坐系吧台,同时提供Restro Week同正常嘅menu📝我哋就拣咗 Restro Week嘅 set嚟试试Restaurant Week Menu $498/person +service charge(中文翻译喺用咗我有限嘅法文能力,如有错误,实属正常😆)▪️Small Bites - Mussels pain perdu with leeks vinaigrette▪️(青口法式面包佐韭菜醋汁)Pain perdu通常喺利用剩余嘅面包浸泡喺牛奶同鸡蛋里后煎制。Vivant嘅版本面包食唔太出有牛奶同鸡蛋,反而似米饼咁香口脆卜卜,上面加咗青口🦪,再配埋醋汁增加清爽的口感和酸度,喺几得意嘅食法🤔▫️Entreé - Seared scallop seaweed sake beurre blanc with pomme
2222。餐厅安排咗我哋两个坐系
service charge
(中文翻译喺用咗我有限嘅法文能力,如有错误,实属正常😆)
(青口法式面包佐韭菜醋汁)
▫️Entreé - Seared scallop seaweed sake beurre blanc with pomme duchesse▫️
(烤带子、海藻清酒佐白牛油酱和花形薯仔蓉)
带子烤得熟度啱啱好,都算鲜甜。比较有趣嘅喺带子底嘅白酱汁,食完带子,用铺喺壳边嘅酥皮薯仔蓉沾住嚟食,令到饮酥皮汤🍯嘅回忆返哂嚟🫣
▪️Main - Roasted quail with polenta, braised kale▪️
(烤鹌鹑配玉米糊与炆羽衣甘蓝)
鹌鹑肉质细嫩,但经烤制后表皮冇微脆,亦冇咩肉汁😟,偏熟咗啲😕玉米糊配炆羽衣甘蓝带来微苦嘅风味与蔬菜的鲜甜。
❗️需要注意分量:一人量喺半只鹌鹑❗️
▫️Drink (1 glass/ person)▫️
Piquette, The Austin Winery multi-vintage ripasso
舔脷指数:6.5/10😄
💭当日见餐厅内大部分都喺本地staff,沟通唔会有问题,少少同餐厅唔喺咁夹嘅喺会播广东歌、日本歌,气氛会冇咁好💃🏻
❗️因为坐喺吧台,会同唔少煮嘢食嘅烟近距离接触🫠
❗️食完Main之后同饱肚仲有啲距离,所以都冇话再叫个甜品试试,直冲M记食多餐😋
❗️价钱嚟讲,Restaurant week平咗3-4成嘅$同喺法国食餐饱肚dinner差唔多,可作参考😚平时价钱就同我先前喺巴黎食米记一星相约🙆🏻♀️
Pheromone - Steak House
😋大坑莲花宫西街1-9号地舖