2016-08-15
食饱面,又食唔落甜品,点算好?即刻带猫猫走去石硖尾饮车仔果汁啰!吓?上次饮完火箭果汁,而家饮车仔果汁?乜近期咁兴交通工具crossover果汁嘅?不过老板唔见咗㖞..... 好在呢间小店够特别,深绿色嘅外墙,外面放满盆栽仔,仲有好多写满字嘅学生櫈,拎晒出嚟做道具影住相先......超级六青汁 ($32)同猫猫喺度谂,究竟六青汁系乜呢,多咗边样呢?原来系超级食物「羽衣甘蓝」呀!超级有惊喜!猫猫试咗一啖之后叫我试,喂我好怕苦㗎㖞,但OK原来真系唔苦仲好易入口,仲有啲清甜嘅after taste添,好野呀吓!伯爵茶+羽衣甘蓝+橙 ($27)我就试咗车仔果汁,即系乜呢?揸住张车仔果汁纸,先拣茶底(汤底),有伯爵茶、玫瑰茶,豆浆或薏米水,跟住再拣水果(𩠌),最后加蜂蜜、薄荷叶、rosemary、黑糖、雪耳、柠檬汁或羽衣甘蓝(调味料)= 咁就系一杯车仔果汁喇!伯爵茶味香浓,有淡淡嘅菜香,由于加咗橙所以会有少少甜,入口好清凉,仲有好多菜渣,感觉真系非常健康,哈哈!
伯爵茶+羽衣甘蓝+橙 ($27)