2021-12-20 386 浏览
由细到大我对素食都冇兴趣,但机缘巧合下,去咗呢一间中环嘅西式素食餐厅,试完之后颠覆咗我对素食嘅睇法!呢间素食餐厅坐落喺中环半山区,威灵顿街嘅楼上铺,餐厅比较隐蔽,注重私隐度,想约三五知己静静地食咗餐饭,呢个系最好不过。今次我哋四个人去食,一坐低睇Menu,唔讲以为系只系一间主流嘅餐厅。今次我哋叫咗个泰式沙律,水牛鸡翼,鹅肝多士,以及威灵顿牛柳!望落呢个泰式沙律,有茄子有青瓜有「牛肉」,同一个普通泰国餐食嘅沙律冇分别。既然讲系食斋,又点解会有「牛肉」呢,佢呢度嘅「牛肉」其实系面筋,识落好真系有牛嘅味道,同埋佢系食到有牛嘅筋嘅感觉,净系呢一点已经令到我大开眼界!其次下一道嘅系水牛城「鸡翼」!呢个水牛城「鸡翼」望落真系好似一只鸡锤,表面嘅汁系酸酸甜甜,类似中国嘅糖醋汁,当你咬落去「鸡锤」时,万万都谂唔到,原来「鸡锤」只系一旧椰菜花,但睇佢嘅外型,已经觉得佢系一嚿鸡锤!!第三道系鹅肝多士。望落去真系好似鹅肝酱,但食落去一啲都唔油腻,反而有一阵好清新嘅豆味,再配埋多士,唔讲以为真系食紧真嘅鹅肝。再加上火箭菜配黑醋,而黑醋系经过特别处理,煮过后会较甜,零舍开胃!最后去到Main Course,威灵

最后去到Main Course,威灵顿牛柳!!!
呢个系最令我颠覆对斋既睇法!食落口真系同一旧普通嘅牛柳冇分别,不论系佢嘅质感,味道,甚至乎佢烧汁,全部都系斋菜。再加上厨师好有心,因为有啲地方乳制品唔算系斋,酥皮唔系用牛油去做,食落口冇咁Heavy,完全系无得顶!再加上个薯蓉好香,食落口完全唔Heavy,绝对系同食主流西餐冇分别!

如果想试吓食斋,但又未必接受到传统嘅中式斋,我推介可以嚟呢度试一试,或者会对食斋嘅文化有所改观。