2018-03-19 676 浏览
话说有朋友住系南山村附近,而我又好耐冇去行又一城,但同时又唔想系入一城入面食贵野,立即就谂到呢一间好出名嘅品香楼。对上一次黎食已经6-7年前,当时已经好出名,排长龙先有得食,今次我地醒啦,记得要订位。就系因为有订位,一黎就有得入座啦。眼见门口人龙比以前更多,就已经知道呢度嘅味道应该冇变。我地一系4大3小叫满一台𩠌,但都可以食得哂,就知味道一流。契妈炒饭:睇个名系唔知咩黎,入面有咸蛋黄碎,肉松,豆角,猪肉碎、仲有2大片虾片。味道一流,饭炒得干身,加入咸蛋黄更惹味,唯一美中不足系2片虾片已淋哂。风沙鸡半只:出名嘅风沙鸡,皮好脆,但略咸左少少,不过点埋个酸酸地个汁就刚好,如果唔点呢就太咸。糖醋桂花鱼:估唔到咁好味,鱼炸得松脆,糖醋汁酸甜度刚好、小朋友都好钟意食。系估唔到呢无水可以煮得咁有水准,话哂都系功夫菜。芝士肉松西兰花伊面底:小朋友偏爱食西兰花同芝士,所以叫左一份比佢地食,估唔到又几多份,佢嘅肉松系猪肉碎,芝士汁一流,捞埋伊面食系好正。黎呢度食又点可以唔叫炸猪手,虽然份量比较少但猪手本身来货贵都明白嘅,皮炸得香脆,点埋个南乳食系一流,但肉就比较少。避风塘酿茄瓜:入面酿入墨鱼滑,唔会话好多
我地一系4大3小叫满一台𩠌,但都可以食得哂,就知味道一流。
契妈炒饭

风沙鸡
糖醋桂花鱼
芝士肉松西兰花加伊面底

南乳炸猪手

避风塘酿茄瓜
避风塘酿茄瓜:入面酿入墨鱼滑,唔会话好多炸粉,连我妹唔食茄子嘅都爱上。
冻朱古力

出名嘅冻朱古力又点可以唔叫黎饮?面头嘅忌廉一绝!小朋友一见到杯朱古力上台已不禁哗一声叫出黎,朱古力够浓,真系有别于出面餐厅嘅朱古力,一杯都唔够饮。
呢间餐厅真系一路都保持都水准、不错不错,唯一系要忍受坐得唔好同嘈。

契妈炒饭
糖醋桂花鱼