2017-05-15 296 浏览
去完日本无耐,心思思想食返日本野,咁岩见到屋企附近开左间新既日本菜,又有我最挂住既鳗鱼饭,一于同朋友黎食下一打开menu,发现原来都有唔少既港式菜选择,唔系净系得日本野,选择都几多,不过一场黎到,梗系要试佢d重头菜, 鳗鱼饭啦原条蒲烧鳗鱼饭真实条鳗鱼同图片一样咁大,绝无欺场,食落去口感好丰富结实弹牙,同平时食开果d鳗鱼口感比较单薄既鳗鱼差好远,就算用筷子夹开都要整几下先分得开,而鳗鱼汁如果可以再多d同鳗鱼可以再热返少少就更佳鳗鱼炒饭整餐入面我最中意呢道菜,厚实鳗鱼切粒,配上香口既汁料同烟un珍珠米,加上炒得好有镬气,上菜时热度十分足够,因此好快已经清哂野菌炒杂菜呢味菜带俾我唔少惊喜,平时系街外食既椰菜通常炒得比较淋,但可能因此佢爆炒既关系,椰菜仍然保持鲜绿,而冬菇亦采用左鲜冬菇,食落唔会好硬好un炸鱿鱼虽然经过油炸处理,但鱿鱼咬口仍然十分弹牙,唔会太多炸粉,而且鱿鱼都算大条面豉汤平时系街到饮既面豉汤都好咸好浓味,但呢到咸淡适中,仍然保持面豉香味,味道不俗

原条蒲烧鳗鱼饭

鳗鱼炒饭