今日政府派消费卷,老友相约咗在九龙城附近行街”烧”卷,佢亦推介既地道小炒,原来除咗泰国菜之外,仲有啲平民小店,餐厅装修简约,当中最出名新鲜既龙虾伊面,而且菜式价钱亲民,份量之大相当抵食,性价比高❗我们一行2人惠顾了菜式:1️⃣上汤龙虾伊面铺面已经养殖著生猛既龙虾,当然要一战,可以㨂上汤或者芝士仲可转乌冬架! 店员捧著大大碟既上汤龙虾伊面,非常震撼,拣上汤可以食到龙虾既鲜味,而且非常弹牙,伊面亦都尽吸龙虾既精华,令你食过不停!2️⃣蒜蓉粉丝蒸扇贝及蛏子食到新鲜既龙虾,紧系唔好俾佢停,仲有大大只既扇贝及蛏子,粉丝吸收海鲜既鲜味及蒜蓉既香味,再加上主角鲜味四溢既扇贝及蛏子,简单既煮法,已经满足你口腹之欲!3️⃣椒盐鲜鱿地道小炒点小得我至爱既椒盐鲜鱿,全部新鲜滚热辣大大碟,厨师炸得外脆内软,点埋𠮶喼汁仲将品道升华。4️⃣椒盐猪扒食肉兽既友人就点咗椒盐猪扒,同样地即叫即炒,食落猪扒有啖啖咸香同微辣既味道,而且仲保留到当中肉汁,赞!5️⃣鱼汤浸时蔬以鲜香鱼汤浸泡新鲜翠绿时令蔬菜,味道清新怡人。6️⃣饮品食住啲热辣辣既菜式,紧系要叫返支冰冻既汽水,而且呢度系玻璃樽装,店员拎过仲有大量气泡涌上黎,饮落当然十分凉快,一个字爽!

我们一行2人惠顾了菜式:

1️⃣上汤龙虾伊面

2️⃣蒜蓉粉丝蒸扇贝及蛏子

3️⃣椒盐鲜鱿

4️⃣椒盐猪扒

5️⃣鱼汤浸时蔬
以鲜香鱼汤浸泡新鲜翠绿时令蔬菜,味道清新怡人。

6️⃣饮品

总括而言,此餐厅的碟碟小炒镬气十足,采用新鲜食材❗️餐厅设邻近宋皇台站,绝对是其中一个镬气小炒之选❗
2023-04-16
  • 椒盐鲜鱿