2012-09-18 2675 浏览
男朋友提前几日book位,念住星期五晚放工后两人坐小艇叹海鲜撑枱脚。最先book位时话只有夜晚8:45分有位available.周四收到电话确认booking时顺便问下有无得提前,竟然咁um19:45有空位。 OH YEAH!两人颇费一番功夫先揾到搭船嘅位置。call店家,等咗差唔多10分钟即刻有婶婶级人物撑艇出来接我哋。其实来呢度食饭真系好简单。电话book位时讲清楚想食乜野,好让店家提早准备好食材(所有食材都系店家去市场精挑细选买返来架,唔系自家养~所以一定要提早讲清楚要食乜野!)一”围“人一只艇,来接你嘅撑艇人就系你呢张”枱“嘅”侍应“,有乜野揾距得架啦。我哋因为只得两个人,于是接受店家提议,选择了两人套餐。饱餐一顿,两人餐盛惠10xx。折约500蚊一人。其实去西贡食餐靓地嘅海鲜都要呢个价钱啦。仲要如此有风情咁坐小艇慢慢叹,真系享受。不过小艇有时有D晃,晕船浪嘅朋友可能唔舒服~

准备上艇啦!呢个既是我哋当日往返”地面“嘅交通工具,也系我哋品尝海鲜大餐的靓位

我哋因为只得两个人,于是接受店家提议,选择了两人套餐。
从未试过咁样食韭菜,本身并不钟意韭菜嘅我竟然都觉得好食!清清淡淡。正
我唔钟意食粉肠,所以都无点试。
蒜蓉粉丝蒸蛏子!好大个蛏子!超级鲜美好食!
豉椒炒蚬。好少遇到无肉的空壳。
避风塘炒蟹。正!
有得选粥或者烧鸭濑粉,我选咗烧鸭濑粉,汤底浓郁,鸭肉足,粉滑溜溜。正!

不过小艇有时有D晃,晕船浪嘅朋友可能唔舒服~
蒜蓉粉丝蒸蛏子!好大个蛏子!超级鲜美好食!
豉椒炒蚬。好少遇到无肉的空壳。
避风塘炒蟹。正!