2015-12-02
晏昼经过海港城见到呢间新餐厅, 个开扬又无敌既维港景色令我同同事忍唔住入去尝新! 我地点左3个2-course 午餐($108), 以尖沙咀区黎讲价钱算合理。跟餐仲有无限添饮花果茶, 饮落有玫瑰香,清清甜甜可以消滞!头盘点左 : 猪耳沙律, 葡式肉肠煎蛋, 薄荷鸡汤。猪耳沙律份量颇大, 猪耳腌得好入味, 同洋葱+油醋味道夹, 唔怕骚味既人不妨一试~ 而薄荷鸡汤就清而味道浓, 入面有鸡丝, 小米, 薄荷叶, 菜粒等, 口感丰富,清清地令成餐饭冇咁heavy! 葡式肉肠煎蛋睇落简单, 但味道出奇地好味, 食之前将蛋、肠粒、面包粒捞匀就得, 我地仲用嚟送面包食, 估唔到又OK㖞!主菜点了招牌炭烧霹雳春鸡伴薯条, 葡式面包炒海鲜 同 葡式烤乳猪伴薯条 (要+$30)。春鸡一嚟到已经闻到超香, 份量都几大吓, 个辣令酱酸酸辣辣, 点薯条食好味! 烤乳猪同港式唔同, 皮烤得好薄, 外脆内嫩,个胡椒酱非常呛鼻兼惹味, 将乳猪既味道提升~ 我地仲贪得意叫左葡式面包炒海鲜, 全因佢个名够特别。呢个菜式既海鲜味道好浓郁, 口感似粥+糊, 应该系面包糊嚟既~上面有鱼, 虾 & 虾粒, 好彩3个人Share
主菜点了招牌炭烧霹雳春鸡伴薯条, 葡式面包炒海鲜 同 葡式烤乳猪伴薯条 (要+$30)。春鸡一嚟到已经闻到超香, 份量都几大吓, 个辣令酱酸酸辣辣, 点薯条食好味! 烤乳猪同港式唔同, 皮烤得好薄, 外脆内嫩,个胡椒酱非常呛鼻兼惹味, 将乳猪既味道提升~ 我地仲贪得意叫左葡式面包炒海鲜, 全因佢个名够特别。呢个菜式既海鲜味道好浓郁, 口感似粥+糊, 应该系面包糊嚟既~上面有鱼, 虾 & 虾粒, 好彩3个人Share咋, 否则一定食唔哂~
葡式面包炒海鲜