2019-05-09 414 浏览
其实我未食过香港一风堂,因为唔系经常食拉面,见佢有新舖开张又冇乜人,咪去剪彩下午三点,过哂食饭时间,大大个场得两三枱客,装修有现代日本风,厨房大玻璃见到内部格局同热腾腾蒸汽由于我未帮衬过,要向店问查问每款口味嘅分别,店员都好细心解释,不过我都系钟意剔纸仔多啲,唔知系咪因为落单要人serve嘅关系,呢度原来要收10%服务费我点左碗赤丸,落枱嘅时候,第一印象系热力十足,好似仲煮紧咁,冬天食一定正,先试汤头,富猪骨鲜味,胶质唔重,再捞匀辣酱同埋黑蒜油,多左份辣味,系似豆瓣酱嘅辣,但系黑蒜味好薄弱,葱粒亦都唔香面条我拣普通硬度,幼面其实好易煮过龙,时间要准确,不过对佢地黎讲唔难,一定有计时,所以煮出黎都合乎要求,只不过本身面质欠啲弹力最好味系几片豚肉叉烧,腌得好入味,即使汤底有辣味有猪骨,都遮盖唔到叉烧嘅味道,咬落口实在得黎,唔会干,唔会柴,如果厚身少少我相信系会食到爽口肉质,同入口即化嘅叉烧,又系另一种风味呢碗面我觉得食得过,但系收左我10%都要我拎单去收银比钱,就有啲唔甘心,啰!

2019-05-09
$96.8 (午餐)