2018-06-13
都唔知点解,硬系要风大雨大先至出嚟聚餐。不过好彩今日我地早左2分钟行到过嚟,因为我哋啱啱行到餐厅𠮶阵时有一阵超大雨。我有啲同事就系迟咗几分钟过嚟,连衫都湿晒。其实我哋个team都嚟咗呢度食晏好几次,就算唔系 full house,都只系剩返一两张枱。可能因为落雨嘅关系,所以餐厅冇乜人。唔知系咪因为太耐冇黎,定系记错价钱,我心目中佢一个set只不过系大概HK$250,一见到要HK$318,都俾佢吓咗一跳。呢间餐厅嘅特色,就系个餐牌冇得拣,只有一个set lunch,冇其他㗎啦。反而饮品就有好多可以选择。首先嚟咗个合桃牛油生菜,合桃有少少咬口,牛油生菜加埋沙律酱非常软滑。好味!再嚟餐厅个主角,牛扒。但系由于我挂住倾计,所以唔记得咗影就开始咗食。唔好意思。我哋有啲同事叫咗medium 有啲叫咗medium rare。7件牛扒分开两碟上,medium 一碟,medium rare一碟。但系由于我哋食medium/medium rare 嘅人唔系坐埋一齐,所以我哋要掉位。虽然佢都有提议帮我哋掉左牛扒嘅位置,但系我哋都系觉得我哋掉位方便啲。牛扒食落去几林,但系唔会系腌咗啲肉𠮶种肉质。值得一题就系啲
呢间餐厅嘅特色,就系个餐牌冇得拣,只有一个set lunch,冇其他㗎啦。反而饮品就有好多可以选择。首先嚟咗个合桃牛油生菜,合桃有少少咬口,牛油生菜加埋沙律酱非常软滑。好味!再嚟餐厅个主角,牛扒。但系由于我挂住倾计,所以唔记得咗影就开始咗食。唔好意思。我哋有啲同事叫咗medium 有啲叫咗medium rare。7件牛扒分开两碟上,medium 一碟,medium rare一碟。但系由于我哋食medium/medium rare 嘅人唔系坐埋一齐,所以我哋要掉位。虽然佢都有提议帮我哋掉左牛扒嘅位置,但系我哋都系觉得我哋掉位方便啲。牛扒食落去几林,但系唔会系腌咗啲肉𠮶种肉质。值得一题就系啲牛扒一定要点佢𠮶啲秘制酱汁,绝对系有将牛扒嘅味道提升左一大步。可以咁讲,以一个唔系咁贵嘅价钱来讲,呢度牛扒可以话系top notch quality,绝对系值得我俾五星嘅食物。
我有个同事觉得佢个块medium牛扒太过生,侍应主动走过来话帮佢煮返熟啲。
法国餐厅里面嘅薯条,当然系比较幼身嘅 French fries。虽然我唔系食咗好多薯条,不过薯条绝对任食㗎,如果你唔够饱可以叫佢俾多啲你!
最后系个甜品,系杏仁饼。可能对甜品冇乜期望同埋见佢个样硬硬地,又竟然有惊喜,味道唔差,杏仁味唔会太浓,加埋啲cream一齐食,唔错。
最后讲下餐厅嘅布置,餐厅内有好多画画左喺场上面,而画嘅内容我一啲法国嘅建筑物为主。加上餐牌同埋枱面𠮶张纸都有一啲手画图案,我都几钟意呢一种嘅装饰。店内仲有一啲特色嘅灯同埋有好多梳化,令到佢有一啲法式小店嘅感觉。
总结
- 可能因为落雨,餐厅冇乜人
- set lunch 好似加左价,不过加左价我都觉得系值得
- 推介: 合桃牛油生菜、牛扒、牛扒秘制酱汁
- 虽然侍应话帮我哋掉左牛扒嘅位置,我哋都系决定掉位去就啲牛扒
- 同事觉得块牛扒太过生,侍应帮佢煮返熟啲
- French fries 系任食㗎
- 杏仁饼出奇地好食
- 用咗好多手画嘅画来做布置,包括墙身,餐牌同枱面嘅纸,加上一啲特色嘅灯同梳化,令到有一啲法式小店嘅感觉
合桃牛油生菜
牛扒