2017-08-25
订咗枱今晚喺呢度食饭,点知撞正十号风球,好彩喺6点前转3号波,唔驶改期一入到去,呢间餐厅既装修同半岛其他餐厅既华丽装修好唔同,好朴实,感觉正处于瑞士山区既一间传统小木屋咁昏暗既环境,浪漫既烛光,系爱侣撑枱脚既好地方一嚟到侍应就先送上暖暖既餐包,好香口。不过担心影响正餐既胃口,所以只系食左少少,不过我地最后有打包到,冇浪费食物我地首先叫咗个前菜,唔记得菜名,有切片既黄瓜、香肠、萝卜、烚蛋等等。我觉得麻麻地,因为太酸。不过前菜系要有少少酸先开胃,钟意食酸嘢既朋友应该会钟意。芝士火锅 - 今日嚟既目的系为咗Chesa既芝士火锅芝士香浓得嚟又唔太咸,我都知传统既瑞士芝士火锅系会加酒,不过本人并不嗜酒,酒既份量超出本人预期,所以食落感觉好“啃”不过我老公就好钟意食唔钟意酒既朋友可以同侍应讲落少啲酒。蟹肉班戟 - 我最钟意既菜式之一,薄薄既班戟皮,配上鲜甜既蟹肉,平时我好少食海鲜,因为好怕海鲜既腥味,但呢道菜我一啲腥味都食唔到,而个酱汁就能够更加带起蟹肉既鲜甜,一个字: 正!羊架 - 羊架我嗌咗七成熟,香脆既外皮同嫰滑多汁既羊肉,系我食过最好食既羊架。最令我惊喜既系伴碟既薯仔,厨师都有精心调味过。
昏暗既环境,浪漫既烛光,系爱侣撑枱脚既好地方
羊架 - 羊架我嗌咗七成熟,香脆既外皮同嫰滑多汁既羊肉,系我食过最好食既羊架。最令我惊喜既系伴碟既薯仔,厨师都有精心调味过。一般餐厅都唔会太著重side dish既味道,但Chesa连呢啲detail位都顾及到,值得俾个
牛仔肉 - 一般去食西餐,最期待系个牛肉。但呢个牛肉令我有少少失望唔知系咪烹调时间太耐,牛肉食落有啲“鞋”,感觉上连隔离既薯饼都好食过佢
五道菜式共约$1800,因为我地全部都散叫,想抵啲可以嗌dinner set。
呢晚简直座无虚席,侍应们都好忙,有时要举几次手先过嚟,不过佢地都好有礼貌
其实呢餐整体嚟讲我都满意嘅(细声:难得老公肯带我嚟咁高级既餐厅食饭……) ,不过有啲菜式可能系我个人口味问题,但某啲菜式就真系有改进空间
我地仲讨论下次要带埋其他屋企人嚟试呢度既菜式添~