2015-10-17
好耐无黎铜锣湾,约了好久不见的朋友午聚,黎到呢间几精致既日本餐厅吃个风花雪月的午餐。Lunch set的沙律及茶碗蒸-沙律几特别,酱汁几好几浓郁,加上啲干鱼仔?捞埋啲菜一齐食,更加香口同开胃。茶碗蒸入面有蟹肉,都几新鲜,蒸蛋超级无敌滑,几中意呢个组合!吞拿鱼海胆鱼生饭-黎到觉得饭量系有啲少既,但鱼生都几多。海胆好滑好甜好新鲜,一啲腥味都无。吞拿鱼都几好,连我呢个本身唔食香港啲吞拿鱼既人都食左几块,真系有入口即融既感觉。蒲烧鳗鱼饭-鳗鱼都几大条丫,佢用既烧汁唔系太甜接受到,鳗鱼好烟韧,咬落几滑同有口感,亦唔会有腥味,捞埋饭食真系一流!柚子雪巴-系日本食落一试难忙,估唔到呢度都有得食而且几好味!佢唔似出面好假既雪巴味全部都系糖精,呢个真系几香柚子味,而且仲有一粒粒柚子肉,酸甜度适中,食完饭食简单系完美既一餐!