2023-12-07
话说,我昨晚同老婆食咗一间嘅餐厅,系佢发现嘅。佢笑哈哈咁同我讲:「啲嘢有啲好嘅,唔好错过!」 我顿时好奇,心想应该系有啲好嘢发生啦。我地入去睇咗个menu,最吸引眼球嘅就系招牌三色蛋包饭。唔讲唔知,食落竟然真系叫人发现新天地。首先,蛋包饭系用三种唔同嘅蛋,分别系鸡蛋、鹅蛋同鸭蛋,煎得香口同埋彩色鲜艳,令人睇咗都有食欲。佢哋讲味道唔同,但我系属于唔太识分辨嘅人,不过一齐食落真系有啲微妙嘅层次,唔会觉得闷。而啲饭底系用本地米同埋啲特别调配嘅调味,搭配得啱啱好,每食一口都系满满嘅满足感。唔似啲饭嘅味道好淡好平凡,呢间餐厅真系系饭粒嘅每一个角落都留有美味嘅痕迹。然后就系咖哩猪肉+和牛汉堡蛋包饭。呢个名字听落就唔使多讲,已经好吸引味蕾。啲汉堡肉用嘅系和牛,肉质鲜嫩多汁,啲汁都系留系汉堡内,一咬落去就系满口嘅肉汁。而咖哩猪肉就系香辣得啱啱好,唔会太浓唔太淡,啱啱好。再加上蛋包饭,真系层次分明,口感丰富。