2011-05-11
迟了食母亲节饭,所以今日一家六口在此饭局,叫了八款食品,有𩠌、点心同粥粉饭,看似好丰富,但食落,感觉好似冇乜嘢食。埋单三佰几,价钱算合理,但味道真系唔多掂,实在太咸,好彩唔系经常帮衬,否则我都担心自己个肾会有事。鸳鸯茶粿,有咸甜两款味道,白色这件是咸的,有眉豆、花生同菜脯,糯米质感烟烟韧韧,咸咸香香,味道ok。黑色这件是甜茶粿,馅料系豆沙,味道偏甜,感觉一般。豉汁排骨蒸陈村粉,排骨偏肥,所以腍滑,陈村粉质感较嚡口,味道又太咸,到最后要加滚水同食才可。上汤苋菜,汤底同样劲咸,只能加滚水同食.砵仔蒸饭,饭身蒸得太干,有少少生米嘅感觉。蕃薯粥,这个冇影相,粥底唔绵且稀,蕃薯少,胜在冇加味精又唔咸。蟹肉桂花炒粉丝,食唔出有蟹肉,只有芽菜、蛋碎同粉丝,炒得尚算干身唔油腻,可惜味道过咸,难以入口。菠萝咕噜肉,外皮脆口,肉质松软偏肥,甜甜酸酸,味道ok。浓汤瑶柱鲜菌菜苗,菌类同菜蔬本身没有问题,但汤底唔只浓,而且劲咸,影响此菜嘅味道。
黑色这件是甜茶粿,馅料系豆沙,味道偏甜,感觉一般。
上汤苋菜,汤底同样劲咸,只能加滚水同食.
砵仔蒸饭,饭身蒸得太干,有少少生米嘅感觉。
菠萝咕噜肉,外皮脆口,肉质松软偏肥,甜甜酸酸,味道ok。