充满旧香港情怀嘅同捞同煲一丝不苟地尽力展现八、九十年代香港嘅面貌,霓虹灯招牌光景、深木色桌椅配绿色墙身、绿色花纹瓷砖,加上播放张国荣、梅艳芳等首本名曲,身在其中,好似去咗一趟文化之旅!餐厅起用嘅伙记大部份系中年人士,说话语调亲切有礼,连负责人都系最好嘅公关,不时行到食客身边询问食物质素,闲聊几句,充满人情味,呢啲喺商业化、速食嘅餐厅好难揾到!打优质边炉嘅好处就系唔限时,同朋友食足两个几钟,畅谈加畅食,身心都满足:➺➺咸蛋芥菜汤汤底$118有大量芥菜同瘦肉,虽然唔系名贵食材熬成,但系汤底真系好清甜,系热辣辣嘅夏日清热下火之选,无放味精,好顺喉,自己最少饮咗五六碗!➺➺卖鱼胜推介海鲜拼盘$398包括八头鲍鱼4只、蛏子王2只、海虾6只,负责人话海鲜系每日新鲜空运到港,以上几款都好爽口弹牙,用打边炉方式去食,食尽鲜味!➺➺梅花黑豚肉$108餐厅将豚肉片卷成两朵大花外型,肉片好大块,肉质偏向结实!➺➺怀旧虾多士$68餐厅推介小食,自己都觉得系必食食物之一!叫得多士以为系包类食品会几饱,点知佢好薄,1cm多d,一咬落去,极为松化,好似食紧饼干咁,加埋餐厅提供嘅酸甜酱,好食到差啲想encore多一碟

➺➺咸蛋芥菜汤汤底$118

➺➺卖鱼胜推介海鲜拼盘$398

➺➺梅花黑豚肉$108
餐厅将豚肉片卷成两朵大花外型,肉片好大块,肉质偏向结实!

➺➺怀旧虾多士$68
餐厅推介小食,自己都觉得系必食食物之一!叫得多士以为系包类食品会几饱,点知佢好薄,1cm多d,一咬落去,极为松化,好似食紧饼干咁,加埋餐厅提供嘅酸甜酱,好食到差啲想encore多一碟!

➺➺老油条$28
老油条呢个名本身已经充满情怀,自己成日打边炉都好少喺出边火锅店见到,将炸到香酥可口嘅油条放落汤底滚几秒,索晒汤汁食,滋味十足!

➺➺蟹籽丸$68
手工丸好弹牙!咬落去会爆浆,入面嘅流心蟹籽流晒出嚟!

➺➺鱼皮饺$38
6只大大只,外皮好烟韧,打边炉拣佢唔会错!

➺➺娃娃菜$38
望落去个样都新鲜大棵,切得好完整,自己本身好钟意食,好甘甜!

➺➺冬瓜薏米水$28/杞子圆肉菊花蜜$28
自家制,消暑清热,又有材料天然味道,饮完喉咙好舒服又解渴,感觉养生保健!

火锅店最后仲赠送糖不甩,食法非常有趣,先将鲤鱼造型糯米放入汤底,滚一阵拎上嚟切件,再捞埋花生、芝麻、黄糖粉一齐食,食到咸咸甜甜嘅味道,好特别!仲送埋怀旧小伞花奶啫哩,回忆涌上心头!

**加一服务收费
**酱料及茶芥$15/位