2017-12-12
去尖沙咀揾食,首先浮在脑海既自然是厚福街。地下条食街连埋座美食大厦H8大大话话都有超过40间食肆,要系呢度突围而出都实在唔易。而今日我同朋友相约去到H8,试下呢度一间新开既欧洲Fusion菜--- Y Show Tasty。环境超阔落,我地大约7点黎到都有几台客。环境安静,超级适合情侣黎dinner、谈谈心。一入门口就见到个开放式Bar counter,饮埋酒更加有气氛!一坐低有惊喜,见到每个位置上都放著一张小卡片,写住唔同句子,令我联想到系外国有d餐厅会为每位客人送上一份lucky biscuit,掰开饼干里面会有张小字条写住今日既运程,呢度既做法就好类近lucky biscuit,睇到张小卡片感觉都几贴心。餐牌既选择就唔算好多,都系以精致为主。我同朋友选择困难,叫个Set dinner两个人分就最方便,成SET $598,本身静系个Main香烧美国顶级肉眼扒就已经要$368,所以计返价钱都合理,而且食物好丰富。绿色的火箭菜口感很脆,味道有d涩,但配上浓稠浑厚既黑醋汁,中和了火箭菜独有的涩味。水蜜桃切片\香甜多汁。重味既火箭菜同黑醋汁,配上味道温和既水蜜桃、番茄同水牛芝士,味道配搭得
餐牌既选择就唔算好多,都系以精致为主。
绿色的火箭菜口感很脆,味道有d涩,但配上浓稠浑厚既黑醋汁,中和了火箭菜独有的涩味。水蜜桃切片\香甜多汁。重味既火箭菜同黑醋汁,配上味道温和既水蜜桃、番茄同水牛芝士,味道配搭得岩岩好。
餐汤-,质感非常绵密,入口有浓浓蟹膏味道。汤面上少量既牛油令到整个汤增添了牛奶香味。蟹肉分量虽然唔多,但真材实料。由于个汤味道太出色,粒带子反而变了承托。
呢间既Risotto做得超出色,个质感如Cream般浓郁,饭粒烟烟韧韧有嚼头。黑松露特殊既香味加上了野菌既鲜味,好有层次。
牛扒五成熟,表面睇熟左少少但食落口感刚刚好,大大块两个人都好够食。配菜有番茄仔、花椰菜、烧薯仔、烧蒜头,新鲜蔬菜经过轻轻烧制,仍然保持了爽脆的口感,如果嫌唔够味,点一点配搭既野菌汁,清爽蔬菜配上浓郁酱汁特别惹味。
切开一睇,牛肉仍是嫩粉红色,入口唔觉肥腻,爽口得黎都多肉汁,牛味好香浓。完全唔需要点个野菌汁都好够味。
是日甜品系Cheese Cake,质感好厚,就咁食比较饱滞,好彩配搭切片士多啤梨可以中和一下‘漏’既感觉。
最后两个人埋单$ 598加一,饱肚得黎食物质素高,而且环境超舒服,所以我觉得系性价比高既!