食到你饱足料丼饭—爆丼屋香港有很多日式海鲜丼店,但是能做到鱼生堆得满满满,犹如一座又一座小山丘,份量超级惊人的店可能只有这家了。店内的装潢是走简约路线,一切都比较简单🐮爆盛慢烧牛肉丼整个卖相吸引,牛肉叠成牛肉山,好足料,加只日本鸡蛋系中间。呢个饭牛肉配有两款汁,蒜香烧汁+山葵忌廉汁,牛加埋酱同蛋捞匀一齐食好惹味。虽然牛肉系薄切,但大大块,肉质好嫩同腍,牛肉的级别不是很高,但尚算有牛味,口感不俗,比想像中好味。🐟极上拖罗盛丼($228)望见人食时觉得好似有啲细碗,但嚟到之后发现鱼生长成小山丘,拖罗山足足有12块,份量超多。虽然拖罗未算厚切,但鱼的油脂丰富,鱼味香浓,都尚算几肥美。虽然未算系好高级别的拖罗,但都有少少入口即溶的感觉,对云游大思呢个拖罗铁粉嚟讲都尚算满意。🐟烟薰油甘鱼纯粹系为打卡而叫,油甘鱼由苹果木金的烟薰住,一打开盖都闻到阵苹果金味,薰完的鱼食落都有阵木香,不过你话系咪好好味? 云游大思就觉得一般,但讲老实的油甘鱼鱼生系肥美,不过薰完出嚟又唔系真系咁特别。呢个小食可叫可不叫。🐥串烧鸡翼串烧鸡翼算几好味,烧出鸡油又脆口。🥤荔枝青柠梳打有少少荔枝味,但甜度过高,完全掩盖青柠的味
食到你饱足料丼饭—爆丼屋
🐮爆盛慢烧牛肉丼
🐟极上拖罗盛丼($228)
🐟烟薰油甘鱼
🐥串烧鸡翼
串烧鸡翼算几好味,烧出鸡油又脆口。
🥤荔枝青柠梳打
有少少荔枝味,但甜度过高,完全掩盖青柠的味道,属有少少失望之作。
地址:旺角山东街57号
整体评分:8分
整体环境简约,爆丼大份好味,性价比高,不过小食款式较少。
云游大思列为属「可回头级别」。
2021-08-07