2023-04-30 75 浏览
除左日本之外,台湾系小编另一个乡下,久唔久都有思乡情怀😆今日正正思乡情好高胀,决定行完西环海滨后黎坚尼地城厚和街既五斗米感受一下期待已久既台湾味道!非常方便🫶🏻【炸物拼盘】$58先来一个小食:炸物拼盘,真心想赞呢个拼盘非常抵食,有不可或缺嘅盐酥鸡、甜不辣、椒盐炸豆腐、花枝丸等等。一碟有齐咁多嘢食,好食又抵食!👍🏻不错吃!【玉米起司蛋饼】$39呢一道绝对惊艳到小编,完全令小编喜出望外!煎到超级香脆嘅蛋饼包住粟米同埋劲香嘅芝士,简直系人间美食!重点系佢呢度嘅芝士系超级香,非常之夹!👍🏻👍🏻❤️【麻辣牛肉面】$63呢碗牛肉面嘅麻辣酱,系由五斗米嘅师傅亲手制造!辣味食落相当有feel,同碗牛肉面非常之夹,绝对推荐钟意食辣嘅你!牛肉面个汤底系师傅每朝一大早用咗四五个钟去熬制出嚟架😍【一口葱馅饼 】$35热辣辣煎好呈上枱面,香喷喷热辣辣,葱香味浓郁!记得岩岩上枱每咬一啖都要小心啲唔好挂住食焫亲哦!【黑糖仙草奶冻】$32芋圆非常之烟靭,黑糖味劲香,绝对唔会有第二个位食呢晒碗甜品😋😋【台湾直送黑糖花生麻糬】$32呢个麻糬系台湾直送嚟香港㗎!最钟意烟烟韧韧嘅小编,呢个麻薯真系深得我心!仲有佢个花生馅整得非

【炸物拼盘】$58

【玉米起司蛋饼】$39

【麻辣牛肉面】$63

【一口葱馅饼 】$35

【黑糖仙草奶冻】$32

【台湾直送黑糖花生麻糬】$32
呢个麻糬系台湾直送嚟香港㗎!最钟意烟烟韧韧嘅小编,呢个麻薯真系深得我心!仲有佢个花生馅整得非常之好味,一定要试哦!👍🏻🌟

【冬瓜仙草(冻)】$23 (+$5爱玉)
冬瓜汁唔会过甜,仙草劲滑,再另加埋爱玉,成杯饮品非常有口感👍🏻

【黑糖珍珠鲜奶 (冻)】$32 (+$5爱玉)
五斗米嘅珍珠鲜奶同样做得非常之出色,佢哋制造嘅黑糖同佢哋嘅鲜奶非常夹,令黑糖嘅味道好突出好好味。小编饮过好多其他手摇饮品店嘅黑糖鲜奶总觉得差咁啲野,一饮呢杯时,小编就知道系呢杯啦!😍

最最最令人加分嘅系,店员同你嘅沟通系带到台湾人𠮶种人情味嘅感觉出嚟,虽然同你讲嘅系广东话唔系台湾中文,但佢哋嘅亲切同埋体贴,令你好似置身于台湾一样!赞哦!