餐厅: 富臨漁港
资讯:

餐厅: 富臨漁港
资讯:

2012-10-22 168 浏览
满心期待,今晚一家人订左位黎食本年度第一餐大闸蟹餐往年我地去开东海,鸿星o个 d 度食,今年搬左黎沙田,妈妈经过见到呢间酒家有大闸蟹餐,$168有两只蟹睇落几抵食,又见系富临集团应该唔差,于是黎试下佢点知,大闸蟹无食到,四位比左$448, 食到一肚气!首先,酒楼食大闸蟹,有乜可能系所有小菜到齐都未有蟹食?一般都系食左大闸蟹先,到咁上下先起埋其他野家嘛,我地叫左三个大闸蟹餐,每样小菜佢三位放埋一碟上,好求其咁,咁都算喇,我地连另外叫o既$1鸡都食晒清晒成台野,d 送难食都用姜蓉捞晒 d 饭黎食,都仲未有蟹食叫人帮我地跟,d 阿姐又叫我地等等,嗌人叫部长黎,佢又系揾个阿姐过黎,终于都有人答我地,要等多五分钟其实呢次已经系催左三四次先有o既答覆,仲要好hea咁食晒野坐左半个钟再等多两个五分钟,其它台都有蟹喇都仲未到我地,呢个时候我地已经嬲到震喇!唔想食喇于是我爸爸走去揾左个西装部长黎闹,但佢都毫不在乎我爸直程叫佢取消左d 蟹佢,叫部长净系计下𠮶几碟送几钱部长完全系爱理不理,净系识话无理由㖞咁耐都未上?我地紧系觉得无理由兼忍无可忍先会揾著你黎嘈啦,佢最后系同我地从个餐度减返两只大闸蟹o既嘅钱啰
满心期待,今晚一家人订左位黎食本年度第一餐大闸蟹餐
往年我地去开东海,鸿星o个 d 度食,今年搬左黎沙田,
妈妈经过见到呢间酒家有大闸蟹餐,$168有两只蟹
睇落几抵食,又见系富临集团应该唔差,于是黎试下佢
点知,大闸蟹无食到,四位比左$448, 食到一肚气!

首先,酒楼食大闸蟹,有乜可能系所有小菜到齐都未有蟹食?
一般都系食左大闸蟹先,到咁上下先起埋其他野家嘛,
我地叫左三个大闸蟹餐,每样小菜佢三位放埋一碟上,
好求其咁,咁都算喇,我地连另外叫o既$1鸡都食晒
叫人帮我地跟,d 阿姐又叫我地等等,嗌人叫部长黎,
佢又系揾个阿姐过黎,终于都有人答我地,要等多五分钟
其实呢次已经系催左三四次先有o既答覆,仲要好hea咁
食晒野坐左半个钟再等多两个五分钟,其它台都有蟹喇
都仲未到我地,呢个时候我地已经嬲到震喇!唔想食喇
于是我爸爸走去揾左个西装部长黎闹,但佢都毫不在乎
我爸直程叫佢取消左d 蟹佢,叫部长净系计下𠮶几碟送几钱
部长完全系爱理不理,净系识话无理由㖞咁耐都未上?
我地紧系觉得无理由兼忍无可忍先会揾著你黎嘈啦,
佢最后系同我地从个餐度减返两只大闸蟹o既嘅钱啰,
$28一只,减返六只蟹,加埋只$1鸡,两个白饭,收$448
真系火都黎!佢话啲大闸蟹系卖紧$28只咁样计就 arm 喇㖞,
哗!咁佢呢个所以超值大闸蟹餐真系极之难笨啰!
我地基本上真系靠只$1鸡先食到饭,个餐 d 送如下:

1. 皇室焗酿元贝
~ 睇落系新鲜焗起咁样 , 但食落系连最中心都唔热o既
侧边薯蓉系最好味o家喇 , 中间o个度真系唔系几知咩黎o既
口感系一 pat 野 , 见到有 d 菇粒 , 蟹柳 , 元贝系讲个壳挂
味道似好淡好淡o既葡汁 , 轻轻有 d 椰味 , 感觉好马虎

2. 菊花五蛇羹
~ o系酒家食蛇羹 , 一向都无乜保证 , 所以要求都唔会高
但呢碗野杰到好似未溶晒生粉水咁有一团团o者喱水咁
全部都系廋肉丝 , 食唔到有蛇 , 味道更系碗仔翅都不如
唯一叻在有足料o既果皮 , 但系重味到越食越苦 ,
谂住加 d 薄脆咸咸地会易入口 d 啦 , 但竟然系无南乳味o既

3. 枝竹扣羊腩
~ 我唔食羊o既 , 但羊腩煲o个 d 配料我会食 ,
呢碟野睇落好似羊腩煲 , 但就一潭死水浸住晒咁上枱
味道好似蚝油咁 , 无羊腩煲o个种惹味同羊膻味 ,
但又无炆野o个种浓香入味 , 羊腩睇落好软腍 ,
细佬话一排排肋骨咁o个 d 位系最好食 , 可惜呢碟野
真系整得好淡味 , 冬菇 , 枝竹呢 d 咁索味o既配料
都可以食落去系清到好似罗汉斋, 马蹄仲系烂o既添 @@"
d 竹笋切到一旧旧咁 , 一阵臭荀味 , 真系唔知食边样好
成个餐理应最能够拌饭o既羊腩 , 却毫不引起食欲 ....

4. 鲍汁灼时蔬
~ 生菜欠新鲜 , 过淋而且睇相都见到连面o个 d 都黄o既
鲍汁好可怕 , 生菜置中后一边系水一边系鲍汁 , 强烈对比
因为 d 汁系好似浆糊咁 , 仲有一片琼左 d "衣" o系面 ,
咁唔均匀都算喇, 自己捞匀佢黎食喇 , 但仍然系好糊口,
味道同样系食完都唔知o个 d 系鲍汁o个种 , 宁愿佢落豉油

5. 飘香桂花糕
~ 个餐包埋o既甜品 , 我地埋单先醒起 , 即刻叫阿姐上返 ,
唔使泄得咁贴地丫嘛 , 不过都唔系几好食 , 好甜 ....
无乜桂花香 , 同埋用o者喱粉黎整 , 系无咁好味o家

6. $ 1 巧制三黄鸡
~ $ 1 鸡系成晚第一样上枱o既 , 确实有成只鸡 , 系几抵食
质素都唔差 , 皮嫩肉滑 , 淋上蒸鱼豉油 , 非常鲜味 ,
估唔到配以切鸡都几好食㖞 , 由其加埋d 葱丝一齐食

姜蓉就反而无乜姜味 , 似葱油多 d , 不过佢都有佢一番作为
就系后期我地无送好食 , 鸡又得返头尾 , 就用左佢黎捞饭食喇

## 呢间油家即使再做几多特价优惠 , 都挽救不了 ...
服务态度差到令我地唔愿花唇舌去催唔愿花时间去等
等一样我地今晚满心欢喜主打要黎品尝o既大闸蟹 ,
如果大家 EQ 高之余有大把时间等佢个几钟蒸蟹o既 ,
都可以试下o既 , 我见人地枱o个 d 都真系唔算好细只
不过我地一家就绝对唔会再比机会佢 , 唔会再帮衬啰 !!

2012-10-19