2017-08-15 200 浏览
好少去到屯门,唔知食咩好,见到呢间连名都唔识读既拉面舖外面有D人等紧,不如就试下啦!排紧队嘅时候店员就已经会畀份MENU你,你可以拣定自己想食乜,所以感觉唔系等咗好耐,大约10分钟就入得喇!本人系芝士同辛辣爱好者,见到个餐牌即刻好开心!唔使谂就拣左呢款「俺流芝士辛辣浓汤拉面」 卖相亦相当吸引!* 俺流芝士辛辣浓汤拉面 * 俺流芝士辛辣浓汤拉面* 俺流芝士辛辣浓汤拉面芝士味浓,对我嚟讲个辛辣如果再劲D就仲正!谂要呢度,就发现原来餐厅提供咗几款酱汁畀客人配拉面食!仲有参考教你咩拉面可以配边种酱汁!当然即刻试吓佢个辣油啦!成碗拉面立即锦上添花!*拉面酱汁*拉面酱汁参考而男朋友就拣咗呢款「黑蒜熟成浓沙拉面」。* 黑蒜熟成浓沙拉面佢系黑蒜人,见到餐牌时都估到佢会拣呢个。 其实都要赞吓呢度嗁拉面款式都几多,至少我哋两个嘅心头好都有!差D唔记得讲,落单嘅时候系可以拣面身嘅软硬度,分为硬/普通/软。我好怕食D「淋滋滋」嘅面,好彩我拣左普通都唔系话好淋,而且就算我食得慢,个面质都仲好爽口!食得慢系因为仲要叫咗其他野食,而且个份量系吓我一跳!成日以为餐厅嘅小食份量都系细,而且见到好多都好想食……*豆腐野菜

卖相亦相当吸引!

拉面酱汁

*拉面酱汁

*拉面酱汁参考

而男朋友就拣咗呢款「黑蒜熟成浓沙拉面」。
黑蒜熟成浓沙拉面
* 黑蒜熟成浓沙拉面

佢系黑蒜人,见到餐牌时都估到佢会拣呢个。

成日以为餐厅嘅小食份量都系细,而且见到好多都好想食……
豆腐野菜沙津(微辣)

*豆腐野菜沙津(微辣)

首先嚟咗呢个「豆腐野菜沙津(微辣)」,无错!又系辣野!LOL~ 将豆腐捞烂伴沙津菜一齐食,口感得特别。最欣赏系佢个汁有糊椒味,增添层次感!

大板烧饺子(6件)

* 大板烧饺子(6件)

之后再嚟呢款「大板烧饺子」,包含咗男朋友爱吃嘅大板烧同饺子元素(叫之前都系睇名做人),男朋友评分几高,而我就钟意佢够小巧,一口一件!

唐扬炸鸡(4件)
* 唐扬炸鸡(4件)

讲到最吓我一跳就系呢道「唐扬炸鸡」,我以为好似麦乐鸡嘅大小,点知大咗两个码!好鬼惊会食唔晒,不过佢好在炸粉唔厚,唔会话好济好油腻,一人两件,最后都KO到!对炸物无乜要求,系好味嘅!
玉子大板烧(1件)

* 玉子大板烧(1件)

压轴出场当然系我最最最最爱嘅心头好--蛋!呢道
「玉子大板烧」
我绝对系要推介畀大家!如果你系爱蛋之人,一定要试!口感非常得意,好似食紧一只圆形嘅脆边荷包蛋咁,个面系脆,咬开入面系温泉流心蛋黄!配埋大板烧味道都好夹!不过1客只系得1只有D唔够喉……好后悔叫左「唐扬炸鸡」,如果唔系我同男朋友应该可以一人啪两只!

整体嚟讲食物同餐厅环境都好好,有机会我会再嚟食,下次我会拣D清D嘅拉面,可能系「俺流塩汤拉面」,试吓佢其他嘅拉面酱汁,「豆腐野菜沙津」同「大板烧饺子」都要再食!当然,一定会点返「玉子大板烧」!4客吖唔该!LOL!
题外话/补充资料: 饮品方面无乜特别嘅选择,都系唔同味嘅梳打气水,如果可以有D香港少见嘅日本特色饮品就好喇!
2017-08-10
黑蒜熟成浓沙拉面
豆腐野菜沙津(微辣)
唐扬炸鸡(4件)
玉子大板烧(1件)
  • 大板烧饺子
  • 豆腐野菜沙津