2024-07-28
去完峇里之后,对印尼菜大有好感,今日出开鸭寮街买数据卡,亦都顺便喺附近揾间小店品尝一下。👍🏻串烧印尼串烧当然系最出名,今次叫咗鸡牛各三,先要赞一赞佢炭烧嘅生熟度做得非常好,食落唔会好干,最正嘅当然系佢嘅沙嗲酱,满布住花生嘅粒粒,味道浓郁。👍🏻牛尾汤完完全全有别于香港嘅风味,汤底清澈,胡椒香气、牛骨嘅味道亦都慢慢起口腔渗出。👍🏻黄姜饭一兜有齐晒,巴东牛肉、炸鸡、炸鱼腐,啱晒大胃王。黄姜饭亦都堆砌得好有看头,三层嘅米饭做得分明,姜味出色!钟意食辣嘅朋友,不能够放过巴东牛肉,做得够浓味,而且半肥瘦嘅牛筋口感好正!👌🏻 珍多冰同泰国嘅风味有少少似,但系里面嘅斑兰粉团口感颇粉身,里面嘅印尼姐姐同我讲系店舖厨师亲自磋打架(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 👍🏻手打面面头嘅肉粒有啲似台湾嘅卤肉饭,而且搅拌起来,就会发现底部都蕴藏住肉碎,好有料!手打面嘅口感亦都相对弹身,建议可以捞埋面头嘅茄汁🥫值得一试
👍🏻串烧
👍🏻牛尾汤