2015-03-01
星期六夜晚系中环行到肚饿,d 特色铺头唔知边间好,又贵贵地,就同fd谂住去食和民,虽然比普通茶餐厅贵小小,但价钱感觉上都接受得到。呢间和民6点几7点都唔系好多人,即刻有位置。之前同屋企人去和民食佢d寿司觉得ok,今次就试下叫d 石锅饭。我要左【北海道名物 石锅豚肉饭】 朋友就叫【石锅黑椒牛肉饭】,等左10分钟左右就有,侍应上餐时候都几有礼貌,提点我地快d搅,小心热,于是,开餐!我个【北海道名物 石锅豚肉饭】搅左好耐D饭都仲软濑濑,湿哒哒,饭本身落既鼓油又唔够,唔咸唔淡,于是个味觉大家可想而知.... 即刻觉得$53都食贵左,下次打死唔叫石锅饭。 anyway,不过D豚肉系几好味既(所谓北海道名物应该系指豚肉 唔系石锅豚肉饭 orz),入口绵绵地,反而几入味。但其实豚肉分量唔多,过下口瘾,食两啖就无lu。朋友个【石锅黑椒牛肉饭】我试左小小,相比豚肉饭好D。可能因为D牛肉系熟既过程中捞埋D饭,D饭就真系有黑椒同牛肉味,无豚肉饭咁难食。但个饭都一样太多水分,可惜晒。所以去和民既朋友都系叫下D寿司食啦,石锅饭极力不推荐
呢间和民6点几7点都唔系好多人,即刻有位置。之前同屋企人去和民食佢d寿司觉得ok,今次就试下叫d 石锅饭。 我要左【
北海道名物 石锅豚肉饭】 朋友就叫【石锅黑椒牛肉饭】,等左10分钟左右就有,侍应上餐时候都几有礼貌,提点我地快d搅,小心热,于是,开餐! 我个【北海道名物 石锅豚肉饭】搅左好耐D饭都仲软濑濑,湿哒哒,饭本身落既鼓油又唔够,唔咸唔淡,于是个味觉大家可想而知.... 即刻觉得$53都食贵左,下次打死唔叫石锅饭。 anyway,不过D豚肉系几好味既(所谓北海道名物应该系指豚肉 唔系石锅豚肉饭 orz),入口绵绵地,反而几入味。但其实豚肉分量唔多,过下口瘾,食两啖就无lu。 朋友个【石锅黑椒牛肉饭】我试左小小,相比豚肉饭好D。可能因为D牛肉系熟既过程中捞埋D饭,D饭就真系有黑椒同牛肉味,无豚肉饭咁难食。但个饭都一样太多水分,可惜晒。
所以去和民既朋友都系叫下D寿司食啦,石锅饭极力不推荐
题外话/补充资料:
石锅饭水平比其他铺头低,不过都算饱既~ 不过都系建议系和民试下其他野啦,听讲个滑蛋吉列猪扒饭ok。
查看之前的留言 ()