餐厅: 醉瓊樓
资讯:

今日大年初四,我又未正式开市返工,谂下约边个朋友食饭好,终于想起每年大年初一,都例牌请我去佢屋企食开年饭好友,佢每年整大量昂贵海味招呼我,真系请番佢食多几餐,都报答唔到佢 ! 下午问佢要唔要返工,佢话唔须要,我就谂起长沙湾醉琼楼,盐焗鸡系我觉得全港最好食,加上我朋友厨艺了得成日整鸡,我就特登约佢晚上、19:30 大家直接去呢间食,但事前戴定头盔先,讲明堂食环境一般,千祈唔好介意 ! 到 19:30 前我朋友两公婆先到达,几分钟后我由元朗,乘坐 68X 刚落车,我到达时铺内都爆满,但刚好有一张卡位客人埋单,朋友正等店员执清卡位,我就刚好准时 19:30 到达。先落单半只盐焗鸡、其他由我老友发办落单,计有鸡油炒豆苗、豉汁蒸鳝、及梅菜扣肉。期间店员先送上一大窝例汤,系鸡脚、猪肉及其他材料煲成,比平时下午套餐送嘅例汤浓郁、亦都偏咸,所以大家都只系饮咗约一碗。期间我俾咗一封利是俾阿姐,大家开心之余亦希望招呼好少少 ! 🔺 我本人系客家人,所以好中意食咸鸡或盐焗鸡,自己亦略懂厨艺,有自己用粗盐炒热,再用沙纸包裹鸡壳,用热烫粗盐覆盖鸡壳焗熟,非常有盐香味! 但香港所谓盐焗鸡,一般都系用盐水浸熟而已,

盐焗鸡

🔺 我本人系客家人,所以好中意食咸鸡或盐焗鸡,自己亦略懂厨艺,有自己用粗盐炒热,再用沙纸包裹鸡壳,用热烫粗盐覆盖鸡壳焗熟,非常有盐香味! 但香港所谓盐焗鸡,一般都系用盐水浸熟而已,但呢间虽然我都知系用浸熟做法,但估计之前有做风干程序,所以肉质咸香得嚟、较干身又不失幼滑 ! 可能我自己食嘢要求亦唔太挑剔,觉得暂时全香港食过叫最好食之一,所以时常都会特登前往帮衬,但一般都系叫碟头饭食多!

梅菜扣肉

🔺 梅菜扣肉我喺呢间都系第一次食,整体咸甜适中,梅菜唔韧。扣肉有惊喜,因我唔太食肥膏,但上枱见系约9成瘦、约1成肥膏,新年放纵一次食肥少少无妨 ! 我朋友将剩余所有连汁水,送咗两碗白饭!

豉汁蒸白鳝

🔺 豉汁蒸鳝,豉汁又系刚刚好好惹味,鳝系白鳝,食落好新鲜好嫩滑,蒸嘅时间亦刚刚好,真系好正! 如果唔系有梅菜扣肉汁水,相信我都会用呢碟鳝嘅汁水送饭 !

鸡油炒豆苗

🔺 鸡油豆苗,系我朋友落柯打,平时我叫只会蒜茸炒,因为我一向少食肥腻嘢,鸡油呢类胆固醇高食物,我平时系尽量避免,但农历新年一年一次大家开心,我都唔介意 ! 咁多样𩠌之中呢样稍为失色少少,因为豆苗较老,但因用鸡油炒所以补充到油滑口感,成枱都系肉食冇一碟蔬菜,终于都系觉得争咁样嘢 !
题外话/补充资料: 五年前因在附近工作开始帮衬,两年前离开呢区工作,但仍时常刻意返去食盐焗鸡,可以证明呢间盐焗鸡,系几好食! 不过呢间我食咁耐,老板、老板娘及其他阿姐,都系好似当我新客一样,平时冇咩交流 ! 一般如果成日帮衬开,点都有打个招呼卦?! 自问自己都系较主动有礼嘅人,食开好多食店大家关系都系熟落,一般都有讲有笑! 场内环境真系一般,楼下越近厨房越有阵压味,所以要有心理准备及将就下! 根上亦非雅座,睇铺面内外相信好耐冇装修,但听闻上年喺近荔枝角方向,开咗一间分店,我有朋友食过话,唔够呢间老店好食!
2020-01-28
盐焗鸡