2021-09-22 518 浏览
由细住到大嘅荃湾 条街由细食到大呢度系曾经喺附近返工时候嘅饭堂约亲朋友食饭 等位都要去食有时晚饭都忍唔住要嗌外卖不过学好多食评话斋 「可能系最后一次了!」事缘 用某外卖平台预订了大约30分钟后自取的外卖准时去到自取 多数餐厅都会一早准备好由入门口开始扫晒成间舖都唔见有外卖客人好少 得几台 唔似咁忙最后多年嚟都喺度嘅女侍应一边同一个堂食女客人倾计 一边很不情愿的问我咩事?佢地言谈间好似在讲我(因为女客人180度拧过嚟望住我)我说用XX叫了外卖然后女侍应在女客人头上方挂的机撕下单据 正准备入单的样子 完全不解释我的外卖去哪?更差的是佢不断重复几次「出出面等!」「出出面等!」「出出面等!」个人都未行得切出去 你就不停讲 而且态度好差感觉我像来乞食般似的我唔系嚟拎免费派饭;都唔系外卖速递员嚟拎单!最后当然如我所料 系无帮我入到单!因为我叫的是焗饭 等咗好耐预早叫外卖就系唔想等 未食已一肚气就系因为想食多点菜 叫咗「焗西兰花肉酱饭」以前食开堂食系舖满西兰花 但今次得3小旧个肉好咸 咸到成晚要不断饮水结论系短期内唔会再帮衬了~条街d食肆都9成换晒 唔知下年仲喺唔喺度呢我可能会为咗杯「朱古力普洱」
由细住到大嘅荃湾 条街由细食到大
呢度系曾经喺附近返工时候嘅饭堂
约亲朋友食饭 等位都要去食
有时晚饭都忍唔住要嗌外卖
不过学好多食评话斋 「可能系最后一次了!」

事缘 用某外卖平台预订了大约30分钟后自取的外卖
准时去到自取 多数餐厅都会一早准备好
由入门口开始扫晒成间舖都唔见有外卖
客人好少 得几台 唔似咁忙

佢地言谈间好似在讲我(因为女客人180度拧过嚟望住我)
我说用XX叫了外卖

个人都未行得切出去 你就不停讲 而且态度好差

感觉我像来乞食般似的
我唔系嚟拎免费派饭;都唔系外卖速递员嚟拎单!

最后当然如我所料 系无帮我入到单!
因为我叫的是焗饭 等咗好耐
预早叫外卖就系唔想等 未食已一肚气

就系因为想食多点菜 叫咗「焗西兰花肉酱饭」
以前食开堂食系舖满西兰花 但今次得3小旧
个肉好咸 咸到成晚要不断饮水

结论系短期内唔会再帮衬了~

条街d食肆都9成换晒 唔知下年仲喺唔喺度呢
我可能会为咗杯「朱古力普洱」返嚟