2020-11-05
几十年嚟这间的沙嗲炒牛河都是我的至爱。但可惜近几年,好多次去都令我有不愉快的经历, 这些不愉快的经历都是来自 这铺的 老伙记。 趾高气扬,要理不理的一傲慢 态度,真令人吃不消。 不过上梁不正,下梁歪。 老板太子、 都是态度嚣张,大声大大气。 记得几年,前市道好的时候 ,有一个 周末 我两个朋友去晚饭,他要一次过落晒单,不可落第二次单。 真巴闭。前几天,我特想食我的心头好 。中午一个人去到。给我落单, 招呼是个子不高的男老伙记。我要了沙嗲干炒牛河。 平时应该会有功夫茶,酸菜或者花生 给人客。但当天我完全没,只是给我一杯好多茶叶浮在水面的茶。 我同自己讲 算啦。当我等待食物的时候一位中年女伙记 过嚟同我打招呼说……"一个人" 我答 "是", 他再问我要不要花生或者咸酸菜呀?我搭……好呀,咸酸菜呀。 之后我见他行开,但好久都没有拿咸酸菜过嚟。 我便追问他…… "你又话畀咸酸菜我?". 你知他怎样说……"要畀钱㗎㖞"。 我火都嚟埋说…… "食嘢梗系要畀钱㗎啦, 几多钱呀?" 她立刻回答好少钱啫, 但没有再说几多钱。我也没有再追问落去。 后来我叫多一罐可乐。埋单$I42,张单没有写明每个it
埋单$I42,张单没有写明每个item几多钱,只是总数$142。 本想再追问,但算啦。
埋单我用信用卡,那个老伙记好冇礼貌的同我讲……"唔用得". 我问点解唔用得呀? 他答…… "要食够$200才可以用信用卡". 这样我可以理解,但唔系这样没有礼貌嘅语气同人客讲嘢㗎嘛。
可能他嫌我一个人消费又少,所以嫌弃。 当时冇别的人客。又话市道唔好,又这样的服务态度。你叫我点再忍气吞声去帮衬,食咗会飞都咁话。
讲返碟沙嗲牛河,啲汁太多喇,把啲牛河陷过晒。 味道ok啦, 不过比起以前都系差咗好多。