2022-08-03
Openrice食评唔算好标青,但睇到有条Youtube片,见到唔少人买呢度嘅生饺,令饺子控嘅我心动🙊,既然去开观塘,就顺便买盒饺😏。呢度嘅饺子皮可以拣厚皮或薄皮,我自己不嬲都中意食皮薄满馅嘅饺子,留意到呢度嘅薄皮写住可煎可烚,令我减少选择嘅烦恼,直接买双拼薄饺!!白菜拼韭菜薄饺 $58/15只唔系即叫即包,系冰柜拎出嚟,早知我就带个保冻袋嚟😐,系大热天时拎左三个钟先番屋企。自己平时食开饺子屋,所以觉得呢度嘅饺子比较细,系饺子屋嘅三分一。第一眼望去,有湾仔码头FEEL😅,但个皮薄D。烚饺睇得出饺皮好薄,入口几滑,不过馅料唔饱满,菜肉比例接近1:1,油腻感较高。白菜饺洋葱味较出,似洋葱饺多。整煎饺果阵明显出油较多。至于系咪黑豚肉,我真系食唔出🤔,两款饺味道正常,无记忆点,加上近年饺子店选择太多,应该唔会再买🙉。
白菜拼韭菜薄饺 $58/15只
白菜饺洋葱味较出,似洋葱饺多。
整煎饺果阵明显出油较多。