2017-06-29
今晚同旗袍撑台脚,谂住去尖沙咀食吓好耐冇食𠮶间西餐,点知原来已经转咗手,变咗食蚝。都好,好耐冇食过蚝,星期日晚当然要豪吓。坐扶手电梯上完一层再坐另一部电梯先到餐厅,咦装修格局同之前一样样㗎㖞,好亲切呢度主打新鲜生蚝,分别有来自美国、纽西兰、南非、西班牙、法国、爱尔兰,仲有是日推介。每位客人只要order两杯酒,就可以用6折order生蚝,不过我唔饮酒,对唔住喇,唯有原价食生蚝啦。旗袍叫咗只酒,2015嘅Cornerstone Sauvignon Blanc,不过我唔知系乜,所以唔写佢哋喇Yellow stone ($106)嚟得蚝吧点可以唔食蚝呢?先食2只来自纽西兰嘅先,算好大只而且肉厚,口感爽脆,海水味较淡,味道清甜La Boite A Bijoux ($118)个名真系好浪漫,叫做法国红宝石!体积比Yellow stone仲要大,口感超爽滑creamy,先有激浓厚嘅海水咸味,接住就系一阵鲜甜嘅蚝味,after taste长达几分钟,食完一开口讲野真系蚝气逼人!Ostra Regal ($116)最后试一只爱尔兰法国混血儿,呢种蚝苗喺爱尔兰出世并住大概年半左右,之后就会移民去法国再住
Yellow stone ($106)
La Boite A Bijoux ($118)
Ostra Regal ($116)
最后试一只爱尔兰法国混血儿,呢种蚝苗喺爱尔兰出世并住大概年半左右,之后就会移民去法国再住半年,所以带有两地嘅风情。旗袍问我觉得呢只蚝点,唔,呢种蚝有种好复杂嘅味道,正正就系头先𠮶两种蚝嘅中间,即系徘徊在似浓烈又甘甜之间啰!我自己最爱呢种~
Chic's Burrata Caprese Salad ($108)
系我最爱嘅Mozzarella Cheese呀!圆咕碌成个太空馆咁好可爱!芝士质感软身滑溜,芝味淡淡唔会太浓,旁边啲番茄仔色彩缤纷,又有绿色嘅酱汁点缀一吓,好似一个花园咁!
Oyster Vichyssoise ($88)
松露大葱鲜蚝汤,中间系一堆用松露打出嚟嘅泡,卖相一流,蚝味鲜香浓郁,口感creamy细滑
Creamy Mussels ($138)
忌廉白酒煮青口,简单又好味嘅一道菜!最吸引嘅唔系青口唔系忌廉,而系一片片嘅厚切蒜!青口肉厚肥美,有嚼劲又嫩滑,汁够晒浓厚,如果面包可以refill,咁一定要点晒啲汁嚟食喇!
Tiger Prawns Rigatoni in Pink Sauce ($168)
香煎虎虾长通粉配番茄忌廉汁,虽然所用上的虎虾唔系平时食开𠮶啲咁大只,不过份量充足,仲非常新鲜弹牙;长通粉口感烟韧唔腻,挂汁能力极高,鲜茄汁黏稠度适中,徘徊在似酸又甜之间,非常美味
Chic's Pork Chop Melts ($238)
松露芝士厚切猪鞍,其实都已经饱饱哋,不过呢个咁厚嘅猪鞍实在非常吸引!外层有少少焦香,上面𠮶层松露酱同猪鞍就好似Winnie the Pooh同Piglet咁衬,就算系煎到全熟,都非常易切,一啲都唔鞋,肉味浓郁;除此之外仲有牛肝菌汁伴碟,集我最爱嘅味道于一碟,虽然都饱,但最后我都坚持要食晒!
Apple crumble ($98)
一向我都麻麻食苹果,但店员大力推介,而且睇相都觉得几吸引,所以不论几饱都好,都叫一个试试!外面𠮶啲apple crumble,大部分都系用个大碗承载,冇乜特别吖。但呢个实在好靓,好似一堆泥咁,要自己掘啲宝藏出嚟咁,创意十足。肉桂味劲香,苹果酸甜度啱啱好,连埋牛油饼碎一齐食口感非常丰富,嫌未够刺激嘅,捞埋旁边嘅自家制软滑雪糕一齐食,仲正啊!
Faux Champagne ($68)
有提子、菠萝汁及ginger ale,非常透心凉,但菠萝汁味道太浓,盖过咗提子味,所以当你系菠萝汁mocktail咁饮先啱喇
Cuddles on Beach ($68)
食到咁上吓,要叫多杯饮品饮饮,就试吓呢个咁浪漫嘅饮品啦!呢个主要材料有红莓、西柚、桃及ginger ale,味道徘徊在似酸又甜之间,食到饱饱哋消吓滞都不错!
餐厅座位唔算多,而且会愈夜愈黑,每张台上面都有一个烛台,几有情调,而且食物差不多碟碟都好味,想静静哋倾计食餐好味嘅饭,呢度绝对系一个唔错嘅选择!