2022-12-31
以前去日本旅行必定会安排一餐コメダ早餐,所以知道コメダ嚟香港开一直都好想揾机会去,但始终怕太多人又排长龙,今次难得就到闲日放假,中午时间去到都几乎唔驶排队,终于去到久违嘅コメダ!!餐厅嘅装修完美还原左日本嘅设计,行入餐厅有一种置身日本嘅感动🥹 首先当然叫杯招牌Komeda咖啡,日本咖啡就系有种神奇嘅魔力,饮落香口而唔会苦,最后亦完全唔驶落奶。香港嘅コメダ仲贴心咁附送左一小包nuts衬咖啡~公司三文治 ($68)另一样コメダ必食嘅就系蛋沙律,所以我叫左公司三文治(多士),佢地嘅秘制沙律酱整出嚟嘅蛋沙律系我心目中最好味嘅蛋沙律,走嘅时候忍唔住买左佢支沙律酱返屋企炸虾饼方堡 ($78)见好多人都有叫炸虾饼方堡所以我地又叫左一份,食落估唔到真系有意外惊喜!松软嘅面包夹住爽脆嘅沙律菜,沙律酱汁亦不减炸虾嘅松脆,虾饼弹牙而且混入虾粒令到口感更加丰富肉酱意粉 ($78)最后再叫左一个热食,果然日式嘅肉酱意粉系唔会令人失望,意粉算系偏阔条,煮得唔会太冧带轻微烟韧嘅口感,再索晒酸甜嘅肉酱汁,看似简单嘅一个肉酱意粉都煮得出色!本来只系谂住嚟寻回日本嘅回忆,估唔到食物都相当有水准,最后仲买埋咖啡包及沙律酱做
公司三文治 ($68)
炸虾饼方堡 ($78)
肉酱意粉 ($78)
本来只系谂住嚟寻回日本嘅回忆,估唔到食物都相当有水准,最后仲买埋咖啡包及沙律酱做手信返屋企!