2024-07-07
老实讲!唔系弹佢但系畀嘅评语只可以麻麻地,如果我有喺呢间餐厅嘅回忆,可能会加少少分,可惜我冇!喺网上见到有梁祖尧加持,老店嘅格局同网上介绍都讲到好好食,所以就即管去试下。因为个门口系旧式牛扒屋嘅样,未入去之前系有啲期望嘅,入到去叫嘢食嘅时候。现佢只系得枱上面简单嘅餐牌𠮶几样选择,如果唔系因为网上话佢系黄店,我谂我已经走咗,又或者根本唔会入去,但系就睇在佢黄店分上💪🏽一入去就叫我随便坐,然后就问我饮乜嘢汤红汤定白汤,呢啲对话十分港式🤭ok我拣咗红汤,因为我从来唔饮白汤,我个脑就喺度谂咁奇嘅我连食物都未拣佢就问我要乜嘢汤,但系一睇到餐枱上好简单嘅𠮶张 menu我就知道,其实佢得几样嘢拣;鸡扒猪扒同意粉。另外仲有比较贵啲嘅就系牛柳牛扒之类,呀!仲有羊架。我拣咗个纽西兰牛里脊配薯菜,佢走开之后我好好奇点解唔问我要几多成熟嘅。佢好快咁就上咗个红汤(罗宋汤),严格离讲个汤系唔好味嘅,另外仲有个餐包旧式茶餐厅𠮶种餐包,我唔评论喇。然后过咗一阵间个牛里脊嚟到,当时我个心已经舒服咗少少因为当个汤唔好饮嘅时候,都会担心𠮶个肉好唔好食,但系个肉嚟到嘅时候睇落好似几q弹,切落去嘅时候都几淋,入口其实系软熟顺滑
佢好快咁就上咗个红汤(罗宋汤),严格离讲个汤系唔好味嘅,另外仲有个餐包旧式茶餐厅𠮶种餐包,我唔评论喇。然后过咗一阵间个牛里脊嚟到,当时我个心已经舒服咗少少因为当个汤唔好饮嘅时候,都会担心𠮶个肉好唔好食,但系个肉嚟到嘅时候睇落好似几q弹,切落去嘅时候都几淋,入口其实系软熟顺滑嘅,但系当我食真啲个味道~!发现佢根本就系冇味😁
嗯…… 佢系明显有落梳打粉嗱过啲肉,所以好淋好滑,但系佢畀「金凤」胜一筹, 「金凤」啲牛扒有好重嘅(梳打粉/松肉粉) 味道,但系牛屋啲肉冇味,冇味到连(梳打粉/松肉粉)嘅味都冇所以食得舒服啲,点下汁就过咗啦🤭
出奇地我又食得几开心㖞,因为我见到佢真系有熟客嚟食㗎,见到几个上咗年纪嘅夫妇入嚟,同侍应有讲有笑好熟落咁,佢哋互动嘅对话;叫嘢食嘅纯熟程度;完全系食惯食熟嘅客人,街坊街里嘅感觉好温馨。
呀~系呀!仲有我叫咗杯咖啡,完完全全系茶餐厅𠮶种咖啡🤣🤣🤣
仲有~仲有~好彩我系自己去食咋,如果我带朋友去食一定畀朋友X到反艇🤣🤣🤣