2024-01-26
今日同朋友去左中上环影相📸后揾野食😄经过见到门口带点神秘感既居酒屋🏮小店有3个榻榻米房及私人房一间及小吧枱😎今晚我地坐系吧枱同选左埋单6百蚊左右既旬之宴omakase仲另加$238 join埋free flow sake同师傅一齐饮酒互动都几Happy🥰今晚师傅仲忽比左对人手制作20年薄如鸡蛋壳既白瓷酒杯比我地试饮sake感觉都几特别👍前菜三点✨枝豆🫛 鳕鱼干口感酥脆及开胃南高梅鲨鱼软骨青瓜🥒刺身✨帆立贝师傅角切增添咬口甜度😊✨深海池鱼经熟成4日后鱼味突出👍✨䲞鱼刺身用利尻昆布包住惨入味道.再放上岩盐几分钟☺️食落吸少少咸带昆布味道☺️✨48个钟用酱油熟成既拖萝🥰入口即化🤤✨马粪海胆带有矿物味✨秋田鲇鱼酱拌北海道口岸蚝🦪蒸出来既蚝带海水味蚝身肥美😍✨神奇果令食所有酸都变甜😬唔试都唔相信😅酸到爆既柠檬🍋变左柠蜜味🥰太神奇串烧 ✨青椒、酥脆鸡软骨🐥盐烧鸡翼肉质嫩滑外皮香脆及豚肉髭Hige肠🤤✨豚肋里芋煮 以西班牙豚经师傅炆煮后肉质变得鲜嫩淋滑😋芋头口感绵密☺️汤汁清甜🥰整体感觉好好食🤤✨鱼汤乌冬用左日本豆腐及整条鱼炒煮让鱼汤味突出🤤奶白汤底与烟韧手打乌冬劲夹👍✨柚子萝卜及蒜头渍🧄拌菜一点不马虎🤤
前菜三点
串烧
✨豚肋里芋煮
✨鱼汤乌冬
✨柚子萝卜及蒜头渍🧄
拌菜一点不马虎🤤蒜头渍唔辣带甜🙂柚子萝卜柚子味突出又爽脆🤤好食到要Encore☺️
海盐雪糕🍧清新冰冻🥶为这晚美食划上完美句号😊