2019-08-11
今晚同男朋友妈妈食饭,知佢钟意食台湾野,所以订左有饮茶风味嘅台湾餐厅,唔讲仲以为自己去左港式饮茶餐厅😂叫左晚市2人精选套餐1.台南肉酱豆腐D肉酱偏甜,好好送饭😂,豆腐好滑,似用左百福豆腐去煮,整体黎讲有阿嫲的味道,家常便饭2.盐酥鸡台湾出名小食,几乎间间台湾餐厅都会有售,虽然看似简单,但要做到好食唔系甘易。今次炸得几爽脆嘅,有紫苏叶伴碟,可解油腻🤤3.凉拌耳丝莞茜凉伴猪耳丝,好有麻油味,猪耳切得好薄,冻冻地,系饭前嘅开胃小菜,不过不失😂4.足料老火汤眉豆猪骨粉葛汤,汤味浓郁,无加味精;我饮到阿妈煲嘅味道,平实的幸福😊5.台湾炒A菜原来A菜系蒜蓉炒油麦菜,炒得有火候;唔会太老,而且有草青味(最怕有草青味嘅菜🙈)今次食得好安心6.担仔面&肉燥饭老人家最钟意个肉燥饭同面,佢话d猪肉唔会太肥,甜度岩岩好;担仔面份量岩岩好,唔会煮得太「淋」
1.台南肉酱豆腐
2.盐酥鸡