2015-11-06 2816 浏览
饶宗颐文化馆入面有一间银杏馆好多人都知, 只系地点不在大街大巷, 所以会减低去食既意欲. 今日天气不太热, 所以决定去一次!我由荔枝角港铁站C出口出发, 步行至饶宗颐文化馆其实只需5至10分钟, 只系沿途都冇瓦遮头, 夏天或大雨时间都唔建议行路去.入到银杏馆, 有位伯伯会带位, 当你坐低既时候佢会倒一杯水畀你, 而呢杯好据讲因为有做过过滤, 所以比一般水有益.点好菜, 伯伯同我讲出面有个 salad bar, 个 lunch set 包既, 可以自动形式自取享用. 出到 salard bar 见到既其实冇乜选择, 只有一款汤、一碟蕃茄片、一碟芝麻酱青瓜同一盘沙律菜 (有陈醋或千岛沙律酱供选择). 我每样拎小小就已经有咁大碟喇. 首先讲个汤, 系菜干汤, 之但系好清淡, 应该冇落盐, 但一定冇咪精! 哈哈  跟住到碟沙律, 啲菜好新鲜, 好耐冇食过啲菜可以食到"索索声". 青瓜亦都唔错, 好脆口捞埋芝麻酱好好食. 右上角果杯系要加10蚊既香芧茶, 有香芧味但唔会太浓, 都OK.到主菜洋葱磨菇猪肉三色饭喇. 上台卖相已经唔错, 食一啖又真系有啲惊喜㖞! 个洋葱好味不在话下, 猪肉切薄片唔"

沙律+菜汤+香芧茶
到主菜洋葱磨菇猪肉三色饭喇. 上台卖相已经唔错, 食一啖又真系有啲惊喜㖞! 个洋葱好味不在话下, 猪肉切薄片唔"鞋", 三色饭个米软硬度啱啱好, 最紧要系碟饭个汁够你食晒碟饭.
洋葱蘑菇三色饭
总抱黎讲, 食材新鲜, 味道都唔错.

个人味精指数: 唔多觉!
2015-11-06