2024-09-23
同好友聚餐,来咗我哋至爱嘅蟹庆,呢度环境清静,好适合2个人小聚,可以好好地咁倾下计。我哋拣咗398餐😉叫得蟹庆,当然系以蟹做主角啦,佢哋每一个菜都同蟹有关咖~~牛油果蟹肉冻豆腐配日式麻酱豆腐嘅豆香同牛油果嘅清甜夹埋一齐,更加衬托出蟹肉嘅鲜味蟹肉三文鱼籽蒸蛋蒸蛋吸收咗蟹汤嘅精华,每一口都有满满嘅蟹香,口感层次丰富蟹肉甲罗烧甲罗烧嘅配搭非常特别,一般都系配梳打饼或吐司,而佢哋系用米通。炸到又香又脆米通伴埋甲罗烧一齐食,令焦香感更突出蟹皇月见免治鸡肉棒外皮酥脆内里嫩滑多汁嘅鸡肉棒,同蟹皇蟹肉一齐食原来都可以好夹,当然唔少得无菌蛋啦,呢个一直都系鸡肉棒嘅灵魂黄金烧鳕场蟹脚蟹脚烧到金黄色,真系好诱人🤤🤤🤤 蟹脚肉质饱满结实,好有咬口蟹皇瀑布饭饭如其名,浓郁嘅蟹皇酱汁就好似瀑布咁覆盖系饭上面,酱汁同饭捞埋一齐食,蟹香味浓郁又唔会太咸,味道啱啱好吸汁(汤)食完碗饭,再饮返个暖暖嘅汤,真系好舒服,浓浓蟹汤中加入鱼肉同豆腐,好鲜甜
牛油果蟹肉冻豆腐配日式麻酱
豆腐嘅豆香同牛油果嘅清甜夹埋一齐,更加衬托出蟹肉嘅鲜味
蟹肉三文鱼籽蒸蛋
蒸蛋吸收咗蟹汤嘅精华,每一口都有满满嘅蟹香,口感层次丰富
蟹肉甲罗烧
蟹皇月见免治鸡肉棒