好耐都冇去过长洲,今日特登入去长洲做一次宾客,扫下街头小食黎庆祝初七人日生日。令人意外既系当日都有唔少人入去长洲做宾客,人数都仲要几多添。言归正传,向来钟意食挞既我,出发去长洲之前已经做好资料搜集,正所谓机会系留比有准备既人。一到步我就去到康兰饼店,去试下佢地既蛋挞。饼店既格局比较旧式,地方都唔大,佢地将各种面包展示系门口既面包柜入面,虽然地方细,但就令人一目了然,焗面包同西饼既香味,加上各种包饼精美既外型,真系一场视觉同味觉既盛宴,吸引住每一位经过既宾客。 一去到就正好有新鲜出炉既蛋挞添,饼店有曲奇皮同酥皮蛋挞两种,有睇开我食评就知我比较钟意曲奇皮,因为酥皮好容易食到啲皮散晒,跌到一地都系,所以今次我都系拣曲奇皮。饼店既蛋挞同一般饼店既蛋挞唔同,啲度既蛋挞外型小巧玲珑,一手就能掌控得晒,未食已经令人感叹,虽然我地不能够掌控自己既命运,但原来我地可以一手掌握成件挞!正当我想试下一啖食晒成件挞既时候,店入面既阿姨即刻提醒我唔好,我当堂吓一跳,原来佢话啱啱出炉好热。 蛋挞细左,挞皮同蛋浆既比例反而刚刚好,每一啖都能够食到挞皮同蛋浆,加上蛋浆甜度适中,食完唔会令人觉得口渴或肥腻。当然有听

迷你蛋挞

蛋挞细左,挞皮同蛋浆既比例反而刚刚好,每一啖都能够食到挞皮同蛋浆,加上蛋浆甜度适中,食完唔会令人觉得口渴或肥腻。当然有听阿姨既谏言冇一口食晒成件挞,件挞啱啱好可以分两、三啖就食晒,食完啲饼碎仲唔会成手都系添,既然系咁,我觉得可以试埋酥皮添,可惜既系当我食完其他小食,想返黎再买蛋挞既时候,饼店既蛋挞已经卖晒啦,真系令人感慨机会唔单止留比有准备既人之余,仲会留比有机会既人。

不过正向啲谂,证明康兰饼店既蛋挞好受欢迎,有机会入长洲做宾客的话,都推荐各位去品尝一下。食啲件迷你蛋挞,令我发现有时候唔一定要追求大,反而小巧既野,更容易掌握之余,亦都可以好好味,可以更令人享受呢!
迷你蛋挞