2019-02-23
喺旺角行街行到肚饿,成日喺街食小食医肚都唔系办法, 企街边食污糟之余冇得坐唔舒服, 于是就同朋友去咗民华食下午茶。去旺角民华,最方便就系餐厅大,坐位多, 无论几点去 唔使等好耐都实有位坐。食民华最出名就系佢嘅常餐,无论几点钟都有得食, 咁我哋当然会叫啦。常餐牛油多士烘底肠仔炒蛋, 炒蛋非常嫩滑, 牛油多士趁热食, 多士外脆内软,配埋半溶嘅牛油食, 非常好味。番茄牛肉汤非常有诚意, 个汤一望落去已经非常靓仔又浓郁。 牛肉非常多片,通粉有够多, 食完一大碗通粉夜晚都唔使食啰。另外一个常餐叫咗 沙爹牛肉通, 沙爹牛肉炆得非常入味,最重要系啲牛肉唔似有松肉粉「嗱」过黎, 真材实料。配搭嘅牛油多士配餐肉煎蛋, 餐肉煎香咗,唔算太多油, 配搭嫩滑非常嘅炒蛋 ,有少少咸香几好食。另外大只嘅朋友叫咗咖哩牛筋腩饭, 民华嘅咖哩饭, 系咁多间港式茶餐厅之中算系数一数二, 牛腩大大嚿,炆得非常 软淋入味。 迁就返港人嘅口味咖哩唔会太辣, 最重要系份量够晒一个成年男人食。 饭上高仲有一只煎蛋, 煎蛋系流心蛋, 一切开蛋黄就流晒出嚟, 斋煎蛋配白饭已经够晒好食。顺带一提 ,餐饮叫咗 热柠水同冻柠水, 想讲个柠檬
常餐
牛油多士烘底肠仔炒蛋,
番茄牛肉汤非常有诚意, 个汤一望落去已经非常靓仔又浓郁。
牛肉非常多片,通粉有够多,
食完一大碗通粉夜晚都唔使食啰。
另外一个常餐叫咗 沙爹牛肉通,
沙爹牛肉炆得非常入味,
最重要系啲牛肉唔似有松肉粉「嗱」过黎, 真材实料。
配搭嘅牛油多士配餐肉煎蛋,
餐肉煎香咗,唔算太多油,
配搭嫩滑非常嘅炒蛋 ,有少少咸香几好食。
另外大只嘅朋友叫咗咖哩牛筋腩饭,
民华嘅咖哩饭, 系咁多间港式茶餐厅之中算系数一数二,
牛腩大大嚿,炆得非常 软淋入味。
饭上高仲有一只煎蛋, 煎蛋系流心蛋,
一切开蛋黄就流晒出嚟, 斋煎蛋配白饭已经够晒好食。
顺带一提 ,餐饮叫咗 热柠水同冻柠水, 想讲个柠檬其实都几香, 好有柠檬味。