2018-08-21
话说两年前入过嚟食,唔记得食咗乜,只记得系「唔好食」,「落错单」,同「服务差」。当时已经将呢间嘢blacklist咗。琴晚见到佢隔离开咗间「恒河咖哩屋」(试业中),又想食咖哩,就入咗去试吓啦。点知入到去,先知两间嘢系一齐的,已感中伏。不过,即管试试啦。装修ok 嘅。同两年前一样。有温暖家庭feel,又几细心有挂钩响墙上俾客人挂褛挂袋咁。不过张布sofa啲布好污糟,有好多渍。唉,心谂:食完即走,算啦。叫咗个晚餐set: 羊肉咖哩(叫咗大辣),跟印度饼。包餐汤(叫咗白汤)嘢飮(叫咗冻鸳鸯)。再另外叫咗一客samosa (印度咖哩角)。**我张抬隔离就系印度哥哥整饼的地方。这个容后再谈。**眼镜高瘦男侍应哥哥先来俾碗白汤我。首先,碗西汤竟然用大排挡白色胶饭碗嚟装,已觉非常之唔professional。试谂吓如果你食spaghetti 但系用云吞面胶碗.... 算罢。饮啦。噢,冻的。唔好味唔紧要。但系「唔好味」加「唔热」就真系唔得。举手叫侍应,冇人嘅。只见到洗碗姐姐坐响度玩手机。唯有起身自己揾侍应。「唔该,可唔可以帮我热番个汤呀?」「你等等啦。」坐番低。好快嚟咗个samosa, 连薄荷酱。呢个
不过,即管试试啦。
**我张抬隔离就系印度哥哥整饼的地方。这个容后再谈。**
算罢。饮啦。噢,冻的。
「唔该,可唔可以帮我热番个汤呀?」
「你等等啦。」
坐番低。好快嚟咗个samosa, 连薄荷酱。呢个几好味, 不过个皮好厚。如果咖哩味重啲,个馅多啲就好啦。
杯冻鸳鸯都上枱啦。冇鸳鸯味的。似冻奶茶多啲。
之后个咖哩羊都嚟埋啦。
呢个时候,我碗汤都未翻热番。个印度哥亦未有出现整饼俾我。我已经feel到唔对路。
就快食完个samosa,碗汤返嚟啦!噢no, 点解系加咗水嘅?又唔热,根本冇帮我加热返!此时心中有点火,唔饮啦!
我已经冇心机叫佢地跟跟个印度饼,我斋食个咖哩。真心好味㖞!系啲羊肉有啲嚡。我本人喜欢辣,佢又真系够辣的!这个可以一赞。
我食咗九成咖哩,个印度哥哥先慢慢响后台行出嚟整饼。我继续食埋啲咖哩。之后行去收银处。
「你可以叫师傅唔洗整个饼啦。」
「噢!唔好意思呀!帮你做返外卖吖。」(此刻我feel到佢有「唔好意思」之意,即系佢都知衰啦)。
「唔洗啦。」
「咁我俾个折你啦。」
我冇答佢。
张单由$115 变成$105。
对有冇折我完全「零感觉」。但系呢餐晚饭我食完觉得好嬲。打咗成个礼拜工,想食餐饭啫⋯
我唔会再去呢间嘢。
《完》