2016-11-01
自问平时做开食肉兽,梗系觉得晚餐要有肉食先满足。女友话呢间主打台式风味既素菜馆可以满足我另类既「肉望」,所以专情约左我上黎撑枱脚。入到黎骤眼睇同外面一般中菜馆差不多,灯光通明,坐位阔落,一坐低就有侍应问饮咩茶。由于已经晚上八九几点,同女友睇完餐牌好快点左三个小菜加两个白饭。一上碟,口谂呢碟「鸿运当头」($88)乜咁似台湾街边盐酥鸡,佢上面仲铺左d炸到脆卜卜既九层塔,十分惹味。原来咬开里面系素鸡,虽然食落冇鸡味,但合埋眼食真系好易误以为食紧鸡呢。虽然「真的假不了」,但之后黎个碟叫「功德满林」($78)又试以假乱真,睇落同鱼香茄子十分似。原来佢系用左大豆蛋白同辣椒做芡,令到夹起茄子个阵有个种黏黏地感觉,食落都好入味,够晒火喉。最后呢碟「三杯猴头茹煲」,整法好似「三杯鸡」,只系今次换左猴头茹做主角,由于加左三色椒同姜葱蒜,睇落都几吸引,只系味道香到略嫌抢左猴头茹本身味道,但女友同我都钟意食浓味,所以都忍唔住食清光。食完呢餐,再谂起呢度铺名叫「常乐素食」,当堂有种好知足既滋味。