2022-12-23
我哋几个人,冇乜挑剔,见有位就到了这间食店食晏昼。样样都叫啲,因为预计都会食得晒。无骨鸡脚沙律。久违了的酸辣味,好清新。无骨鸡脚淡淡肉,爽口弹牙的鸡皮,加上冻食特别弹。半只海南鸡,皮肉分开,肉质好嫩滑、滋润的感觉。虽然旧肉大旧啲但唔系觉得烟韧。大大啖咁食,够晒过瘾。一定要点埋啲海南鸡汁,微微辣,更加好味。必食。船面三小碗第一碗清汤金边粉扎肉。清汤面一碗,平平无奇,不过作为三小碗嘅开头系必需因为制造咗一个起步去品尝下两碗。第二碗船汤米粉鱼蛋。味道果然升级!船汤系牛骨汤,米粉沾上大部分汤,啜滑入口,特别好味。第三碗冬阴公鸭血河粉。冬荫功汤好辣,河粉滑溜溜。我今次咁样安排又清至到浓郁都系其中一种食法。一餐试咗三款不同味道嘅汤粉。鸡沙嗲牛沙嗲。每串都有六粒,系多㗎。不干不韧,每食一口都要点啲沙嗲汁先好食。好好味! 我个人钟意烧到条边有少少㶶仲好味。青咖哩猪扒饭。微微辣,好易入口。猪扒都唔细件,满满一碗。看得见系煎过先至加青咖哩汁的。都几香。青咖哩汁里边仲有豆角、矮瓜。男士加多一杯嘢饮,一餐足够有余。不错的选择。湄南河船面。一大碗,我叫咗金边粉。汤底好正,用牛骨牛肉淆制,好好味。可以说是全碗面的
船面三小碗
湄南河船面。一大碗,我叫咗金边粉。汤底好正,用牛骨牛肉淆制,好好味。可以说是全碗面的灵魂所在。每样𩠌都有一啲,我钟意食佢的鱼蛋。细细粒好弹牙,一碗面加多一杯饮品已经可以做一个午餐。记住要拣船汤,好正。
原来呢间食店最近搞紧一个宣传,五分钟食10碗细船面。经过呢一餐我估计系可以嘅。事前要行下,饿下个肚先。只系星期六日,去到一月中。过完圣诞约多个friend嚟食,当食圣诞大餐。