2017-12-27
原本打算与家人庆祝生日,因星级酒店都试过了,于是找间评语算几好嘅景观餐厅庆祝。门口放著一堆‘best restaurant of the year’ 之类的,点知系中伏嘅开始...首先景观有5分,非常开扬。至于食物,就算没有食物中毒,也只得3分。服务也一般,当日有几个年轻人交换圣诞礼物,有两个waiter竟然玩埋一份,非常大声喧哗,令在场人士侧目。Brunch 过后数小时内就开始肚痛,但未算严重。第二日全家开始不同程度嘅疴呕,我系发高烧,烧至近39度,生日嘅不停疴呕、不单生日当天无法起床,更疴了足足一星期。庆祝生日导致全家食物中毒,甚至圣诞都只能食粥渡过,令我异常内疚,家人亦不停责怪我,相信呢个系我此生最差又最难忘嘅一餐!喺度同大家分享就系唔希望有其他人中招,奉劝book咗呢间野嘅要三思,尽量唔好食生蚝!!!