2016-09-07
2022 浏览
同朋友起金巴利道帮手睇佢结婚既衫, 睇完就紧系去医肚啦~其实成条街除咗婚纱舖多之外, 食肆都好多, 尤其韩国餐厅不过我上星期食咗2餐韩国菜, 唔想再咁腻, 行行下竟然见到有间台式料理而且都几多人, 我地见仲有位, 就决定入去试试虽然名字叫臭臭锅, 入到去一d都唔臭原因是其中一款锅是包含台湾最出名的臭豆腐, 不过我同朋友都唔食, 所以无点呢个招牌锅其实平时行过mk d街边档, 臭豆腐会发出劲浓烈既味道, 但系呢度真系无臭味的, 请放心! (当然也是令我们决定留下的原因之一)入面既装修有点似台北西门町站附近的红砖屋内里既灯光是昏暗一点但环境算是卫生洁净Menu只是前后共两页, 锅物就是这8款, 就是餐厅的名称招牌虽然都想试, 可是真的不吃臭豆腐, 无谓勉强自己所以最后点了"芝士牛奶锅", 友人就点"蒜香牛肉"每锅价钱均一 $108, 还包一碗白饭或粉丝 (Menu没注明, 都是睇openrice才知道, 所以唔想食饭既朋友, 记得自己问问)每张权上面都放有3瓶任加的酱油Menu也有建议说明酱油分别有: 自家蒜泥 (唔会好劲味), 沙茶酱及豆办酱我自己就试过少许豆办酱, 佢唔同香港出产, 呢
其实成条街除咗婚纱舖多之外, 食肆都好多, 尤其韩国餐厅
而且都几多人, 我地见仲有位, 就决定入去试试 虽然名字叫臭臭锅, 入到去一d都唔臭
(当然也是令我们决定留下的原因之一) 入面既装修有点似台北西门町站附近的红砖屋
内里既灯光是昏暗一点 但环境算是卫生洁净 Menu只是前后共两页, 锅物就是这8款, 就是餐厅的名称
招牌虽然都想试, 可是真的不吃臭豆腐, 无谓勉强自己
所以最后点了"芝士牛奶锅", 友人就点"蒜香牛肉"
每锅价钱均一 $108, 还包一碗白饭或粉丝
(Menu没注明, 都是睇openrice才知道, 所以唔想食饭既朋友, 记得自己问问) 每张权上面都放有3瓶任加的酱油 Menu也有建议说明
酱油分别有: 自家蒜泥 (唔会好劲味), 沙茶酱及豆办酱
我自己就试过少许豆办酱, 佢唔同香港出产, 呢只是带甜, 有d似甜酱既味道, 中间食到有豆豉添, 但唔辣既 呢个劲多蒜泥系朋友, 佢劲like 由于餐是不包含饮料, 佢另外点咗杯"泡沫绿茶" $24
连饮品都似足台式一样, 饮唔哂可以外带添㖞
呢度都可以配合自己口味, 可拣少冰, 少甜等
wow...连埋火锅底盘, 一大个一人锅就放在面前, 也看到材料是非常丰富
虽然是蒜香, 但又系无臭味㖞, (平时我很怕)
稀身奶白色的汤底, 上面有一片芝士, 不算太浓烈的汤底, 唔怕芝士抢走牛奶既味道
另外有粒麻吉烧是最特别, 外边是鱼蛋, 中间夹著一片麻糬, 好好味! 跟餐的白饭及粉丝
其实一个女仔人家, 都好难吃得下一整锅, 还要加个饭/粉丝, 会是超满足 我的牛奶锅当中仲有乌冬及大量疏菜, 不过又无理由唔食埋爽口既粉丝嘛
就系之前睇过其他食家的分享, 话呢度既粉丝滚咗好耐都唔会溶, 唔会消失, 我又试下先
佢讲得系无错, 就算食到尾, 我都仲可以原条捞番上黎, 仲要唔会淋pat pat 除咗麻吉烧之外, 心型鱼蛋都好有"型", 示爱最啱 (讲笑) 2个人埋单都系百多圆, 蛮抵! (我仲要系食唔哂添)
不过如果套餐包埋饮品或以优惠价换购, 会更开心, 哈哈 唔似我细食呢, 觉得一个锅唔够, 可以追加食材添架~ 起度话埋比你地知, 食完行出去, 都真系唔觉d衫或头发有味
所以大家放心, 食完系唔会臭架 XD
题外话/补充资料:
呢度繁忙用餐时间系90分钟限时!