2020-09-09
上星期和老公两人到北角港运城的Alfafa叫了两份晚餐,我叫了鲈鱼炒意粉($9?):份量小到冇人有:餐汤得半碗满;多士得半片; 鲈鱼得两小薄片,除去鱼皮后, 只得薄过张纸的鱼肉食落口, 每片鱼肉的总面积都细过张八达通卡; 意份两三啖便食完。 真是食完都唔觉得自己有食过嘢老公叫了半只烧春鸡拼新薯($11?), 谁不知春鸡的size只像只大乳鸽 ,新薯只得六至七粒,每粒的size只有麦?莎朱古力般的大细. 食完成份餐的感觉似食了阵风。原本我叫了餐饮系热柠茶, 我见食完餐饭个肚仍然好空,都唔敢饮酸嘢落肚, 所以立即改为热奶茶,希望有些奶到肚,会令肚饿感觉冇咁严重。最后两人共付💲240落楼,返到屋企还要每人煮一个即食面食,真系唔知为乜。Conclusion: 这间餐厅食物的份量只适合患有厌食症的人去食用。一个有正常胃口的人(就连女士),食两个餐都未必够饱。