2017-08-01 88 浏览
位置位于佐敦站油麻地站同柯士甸站正中心既麻市滋味馆,其实只系距离百老汇电影中心过两条街。位置虽然系比较难去,但系你食完餐饭都会觉得行咁远系值得嘅。点解我会咁讲?一齐嚟睇我嘅食评先啦。入面坐得都几舒服,有卡位梳化凳。黎到既时候仲早,所以得一两围坐底左。半个钟后,成间餐厅已满,冇book位既都冇得入。我地坐正对住鱼缸既餐牌。由于下场我地仲约左朋友食甜品,所以我地拣左啲冇咁饱肚既食物。睇过openrice既食评,我最后拣左必食既冰镇鲍鱼,白灼虾同盐焗蟹,再加多个金银蛋 苋菜就岩岩好喇。冰镇鲍鱼冇错真系必食既。鲍鱼洗得干净,完全冇沙石痴住,可以一啖放落口,当然我冇咁做喇。鲍鱼充满海水鲜味系肉甜,口感弹牙丰富,够晒肥美。每一啖都系绝佳美味,点埋芥辣豉油,鲜味散发晒出黎。食完一只都真系唔够喉。叫白灼虾既原因就系想试下佢地呢啲虾度够唔够鲜。食开白灼虾都系细细只,呢度9只虾,只只都成只男人中指咁大只,有一半虾有虾膏。味道当然系鲜甜无比,虾肉够实。点埋辣椒豉油更显鲜味,亦正正系点解我地唔点黄金虾既原因。黎到紧系要食蟹!盐焗蟹好少系第二度地方食到,今次亦系我系第一次试。原来咁简单既整法亦令蟹保留原有鲜味。
点解我会咁讲?一齐嚟睇我嘅食评先啦。

黎到紧系要食蟹!盐焗蟹好少系第二度地方食到,今次亦系我系第一次试。原来咁简单既整法亦令蟹保留原有鲜味。蟹既外壳铺满咗一层既盐, 我哋本身以为啲蟹肉都可能会偏咸啦,点知原来唔系㖞!食落啲蟹肉又嫩滑,又鲜甜,而且啲肉仲好易剥出嚟,完全唔黐壳, 抵赞!

最系叫左个金银蛋苋菜, 份量颇多。味道不俗,苋菜够嫰滑,咸蛋够咸香。
最后店员好识做咁提供左柠檬水俾我地洗手,服务态度不错。

位置虽然唔就脚,但系亦系好值得去食既一餐。提到大家,去前记得book位啦~

• 冰镇鲍鱼