2024-06-21 77 浏览
最近同几个朋友去咗旺角嘅囍囍 川菜烤鱼烧烤,呢间餐厅专做川菜同烧烤,仲有串烧、鸡煲同水煮系列。环境热闹,气氛好好,食物选择多,真系好吸引。入到嚟见到隔离枱叫咗鸡煲同串烧,阵阵香味飘过嚟,真系好吸引。鸡煲嘅香气浓郁,仲有串烧烧得好香脆咁,睇见都流口水。首先试咗口水鸡,鸡肉嫩滑,麻辣酱汁够味,辣得过瘾又唔会太呛,入口即化,真系一流。鸡肉浸满香料,配埋花生碎同葱花,味道丰富,每一啖都好开胃。跟住试咗香辣烤鲈鱼,鲈鱼烤得外脆内嫩,鱼肉鲜甜,配上香辣酱汁,辣度适中,最岩叫埋火锅配料,例如海带丝、娃娃菜、冻豆腐,全部吸收哂D酱汁,食到停唔到口。鱼嘅份量够大,几个人share都啱啱好。最后叫咗碟蛋炒饭,炒饭粒粒分明,蛋香浓郁,配搭川菜嘅重口味,非常合适。炒饭唔会太油,食完唔会觉得腻,反而更加衬托出其他菜式嘅味道。每道菜都好有水准,特别系口水鸡同香辣烤鲈鱼,真系令人回味无穷。推荐大家嚟试试,特别系钟意食辣嘅朋友,一定唔会失望!

2024-06-20