2024-09-01
「开心😁要shopping🛍️,唔开心😔更加要shopping🛍️」,识去一定去outlet扫货,一定可以出到一颈血🩸。作为路痴同朋友行下行下之济,错有错着甘就跟人出左lift🤦🏻♀️,一出lift就见到有间舖头红当当🔴🟥❤️,劲抢眼‼️ 行埋去睇原来系间拉面店♨️ 🍜唔单止出面,原来连店里面都系红色世界🪭,咁得意嘅舖头,岩晒形容当下GG嘅心情,甘就一于去见识下💃🏻吸下d当红旺气冲下喜💅🏻,旺一旺佢🏮🔖!📌大盛拉面(配胡椒豚骨汤)🐷🍜👄汤底系人都知,食拉面第一口一定系饮汤,呢个汤入口先先品尝到浓浓嘅猪骨汤味,跟住就feel到强烈嘅胡椒后劲,钟意胡椒汤嘅朋友必试🔥👄面用左博多拉面,偏幼身,挂汤力高👄𩠌而呢碗最震撼系啲𩠌,爆多!✨100%日本产豚足X2啲猪手已经煮到软糯,一咬即化,充斥住满满嘅骨胶原✨豚胃(猪肚)X2猪肚新鲜弹牙,一啲腥味都无✨豚软骨X2 猪软骨肉质软淋,啲软骨化得黎仍保留左少少咬口,成旧肉好入味👍🏻‼️性价比好高🐷 📌极上海鲜真打乌冬🦐🦪 🍜(加配日本油扬)👄汤底九洲豚骨汤浓味得黎好清澈,好顺口👄面浓郁嘅猪骨汤配合埋滑捋捋嘅真打乌冬,GG不自觉咁𠽌𠽌声一𠽌就𠽌左半碗入口👄𩠌极足料,
📌大盛拉面(配胡椒豚骨汤)🐷🍜
👄汤底
👄面
用左博多拉面,偏幼身,挂汤力高
👄𩠌
而呢碗最震撼系啲𩠌,爆多!
✨100%日本产豚足X2
啲猪手已经煮到软糯,一咬即化,充斥住满满嘅骨胶原
✨豚胃(猪肚)X2
猪肚新鲜弹牙,一啲腥味都无
✨豚软骨X2
性价比好高🐷
📌极上海鲜真打乌冬🦐🦪 🍜(加配日本油扬)
👄汤底
九洲豚骨汤浓味得黎好清澈,好顺口
👄面
👄𩠌
极足料,又大又多,完全覆盖哂啲面,绝对物超所值!
✨原只海老X2
非常弹牙,仲有满满嘅虾膏同汁喷出泥
✨广岛牡蛎X2
粒粒饱满,食落口好creamy、好肥美🤤
✨北海道帆立贝X2
更加唔洗讲,又系大大粒、味道鲜甜
✨加配嘅油扬
完全无油益味,同样系大大块,索哂啲汤汁,劲入味🤤
📌至尊四并净饺子🥟🥟🥟🥟
✨白菜豚肉
白菜够新鲜
✨香菇豚肉
好惹味,菇味好重,调味出色
✨虎虾豚肉
虎虾切碎酿入饺子,但仍然保持弹牙
✨芝士栗米豚肉
芝味浓,配埋甜甜嘅粟米又可以中和腻感
听讲饺子系自家制,粒粒都好饱满,豚肉腌得好入味,其他配料都好出色!
📌抹茶味波子汽水🍵🥤
波子汽水就饮得多,抹茶味嘅你饮过未?
用猎奇心态饮落都几得意,先系有汽水味,然后有阵抹茶糖味渗出黎,有趣有趣!
📌合桃露🍸
自家制甜品,质地介乎糊状同饮品之间,带有沙沙嘅口感,唔会太甜,有养生feel,真材实料。同场仲有好多款唔同嘅甜品,有3.6牛乳桃胶、椰汁桃胶、花生糊…. 全部都系新鲜自家制,值得去试试!
P.S. 见我哋不停四围望👀,好似好奇宝宝👶🏻甘,个店主好好人同我哋倾左几句。佢话我哋知原来铺头里面所有红色摆设♥️同挂画🖼️都系佢嘅收藏品+自家设计,睇得出佢真系放左好多心血同心机落间舖,无论系用料定装修,识食嘅客人一定感受到。佢仲话呢度有时有啲市集同busking,都好欢迎我哋去观摩下。呢啲甘有heart嘅良心小店真系买少见少,值得支持💪🏻💪🏻💪🏻
📍赤屋中华日式料理店
观塘开源道60号骆驼漆工业大厦第三座3楼F室