2020-03-12 439 浏览
平日放假梗系趁冇咩人去沙滩玩下啦,入去石澳之前就系筲箕湾食lunch先,揾食去东大街是常识吧。由于好耐冇食海南鸡饭,于是就去呢间泰国餐厅试吓。🇹🇭海南鸡饭🐔第一次见海南鸡饭有猪红,都几得意。虽然猪红只系配角,但系好爽口!搞到我想叫返碟猪红。 讲番啲鸡先,肉质鲜滑,仲有少少「啫喱」(其实系胶原蛋白),而且肉质当然唔会老啦,嫩口到不得之了!想食海南鸡嘅朋友绝对可以一试。杂荟金边粉(清汤/冬阴功汤底)🐷🐮🦐🐟另外两个朋友分别带咗一碗清汤同埋冬阴功汤嘅杂荟金边粉。杂荟嘅配料包括炸鱼皮、泰式扎肉、泰式虾卷、泰式鱼蛋同埋猪红。啲配料好好食㖞,比较出色嘅系个虾卷,而且冬阴功汤底都好味,辣辣地好开胃。泰式卤水无骨猪手饭🐽✊🏻另一个朋友就叫咗猪手饭,佢嘅卤水系酸酸甜甜咁,同港式嘅有少少唔一样。同猪手一齐食又几夹,而且份量都几多,啱晒食肉兽朋友。猪手都几嫩口,炆得够哂时候。泰式炸肉河粉(冬阴功汤底)🔥🐷泰国嘅炸肉真系好好味!当然同港式嘅烧腩仔唔可以比较啦,但系泰国嘅炸肉系比较有咬口,同埋块皮厚少少同埋脆多啲。呢个炸肉做得几好住筲箕湾嘅朋友就好啦,因为呢间泰国菜绝对系高质嘅!口痕嘅朋友可以唔使山长水远去九龙

海南鸡饭🐔

杂荟金边粉(清汤/冬阴功汤底)🐷🐮🦐🐟

泰式卤水无骨猪手饭🐽✊🏻
泰式卤水无骨猪手饭

泰式炸肉河粉(冬阴功汤底)🔥🐷

住筲箕湾嘅朋友就好啦,因为呢间泰国菜绝对系高质嘅!口痕嘅朋友可以唔使山长水远去九龙城🤣🤣顺带一提,侍应超好人!同我地倾偈又同我地讲吓笑。