2008-05-17
之前同男友o 尖咀食过一间上海野..叫做壹面馆..呢间真系算唔错..唔太贵亦几好食!!今日放左工稔住再出尖咀食晚饭..记得之前见过呢间大皇拉面小笼包..今次稔住入去试下啦..食完真系后悔...如果我早d睇到大家既食评就好啦!!!我地见都唔系特别贵..以为都应该ok啦..点知..落单个时已经有d乱..我话想饮杏霜..有个waiter帮我地落左单之后..过一阵另一个waiter行埋离话佢地既杏霜唔系我想像中既杏霜..咁即系咩??!!!我问佢咁即系咩..佢完全唔解释就叫我叫第2样野饮..男友话要饮柠茶..佢就写左柠水 = =..混乱!!之后野食离左..我地见到都已经觉得怪..叫个waiter拎只碗离..应完我地之后..我地足足等左2分钟都仲未有..个时仲要唔系多客人..之后我地叫第2个waiter拎碗..都等左一阵先有..过左5分钟后..原本第1个waiter先慢慢拎2只碗离..男友开始火滚啦已经..特别系因为见到d食物!!我地见佢推介小笼包..就稔住试下啦..不过28蚊都系得4只..成7蚊一只..以为一分$$一分货..应该都唔会差得去边啦..点知..冇汤既小笼包..入面完全系dry!!!
我地见佢推介小笼包..就稔住试下啦..不过28蚊都系得4只..成7蚊一只..以为一分$$一分货..应该都唔会差得去边啦..点知..冇汤既小笼包..入面完全系dry!!! d猪肉仲要怪怪地味..层皮厚到咩咁..真系完全冇汤o入面..定还是上台之前已经穿左漏唒d汤??!!!
跟住我地食个五香肉丁拉面..见到呢个真系火滚..个碗真系超大呀!!!但入面既面真系分分钟少过一个即食面既份量..个水位系o个碗既一半之下..5香肉丁系冇味!!!d面仲要完全唔弹牙..一d口感都冇!!!!好唔掂...
另外..个糖醋鱼块饭!! 鱼块真系勉强俾佢合格!!..不过其实都冇咩鱼味..d饭真系唔知发生咩事..系一团团硬硬地既..要用筷子搞一轮先分得开..有d好似饭焦咁硬..有d右好似煮得太烂..其实见到个卖相都唔系几开胃..
海哲..配菜多过主菜!!!唔掂!!! 酸辣鸡肾都唔系好得!!!
我杯冻奶茶..充满奶味..劲浓奶味..完全饮唔到有茶味!!!
仲要加一服务?!!!服务态度差..贵...分量极少..难食..卖相差..点解仲可以o尖咀立足..??!!影响唒hk美食天堂既声誉..俾$$个时真系 好唔gur!!!以后都唔会再离!!!!