2009-04-20 7 浏览
今次已是第二次来金叶子吃晚饭,佢系任叫任食;最啱我地两母子(一样咁为食)。第一次来是今年一月我生日,老死brother话有人介绍呢间几好,所以嚟食过。食完已经同个侍应姐姐话会介绍多D人去食!以前有几年时间曾经要每星期去泰国几日做事,所以比较喜欢正宗泰国菜的味道! 但在香港试过好多泰国菜馆都系改良式香港口味泰菜(九龙城金宝已经系香港口味中最好嘅一间),故在金叶子吃到更泰国的口味,实在意外和非常开心!讲番今次食嘅o野食有:头盆先送蟹柳木瓜船,每两人一份。上次好味D,今次但亦不过不失!乌头鱼炉 - 好味,但今次条鱼不够新鲜。炸鱼饼、虾饼 - 水准之上,新鲜、脆口夹弹牙,尤其喜欢鱼饼是真正的泰国风味,因里面有D青色荳荳在鱼饼内(在泰国时曾问过荳荳的名称,但现在忘记了),好多其它泰菜馆都无嘅!串烧 - 牛肉好好味,但上次来时牛肉烧得比较干,而今次就烧得啱啱好嘞。 Order 左两款泰式沙律 - 一个是海鲜粉丝沙律;另一个是青芒丝鱼松沙律。食过泰菜的人都知道泰式沙律与美式沙律不一样:美式是冻食而泰式是热食,只一样相同就是同样要捞捞o下!在其它泰菜馆未曾食过一次满意的青芒丝鱼松沙律,因为其实多数都无

讲番今次食嘅o野食有:

乌头鱼炉 - 好味,但今次条鱼不够新鲜。

在其它泰菜馆未曾食过一次满意的青芒丝鱼松沙律,因为其实多数都无呢个菜,就算有都一系甜到死、一系鱼松唔够脆。能够系金叶子食到咁高水准嘅青芒丝鱼松沙律,实在太开心啦!
最衰食到尾先记得影相!

同"咪咪"饮啤酒食青芒丝鱼松沙律;好满足!重reorder左一个,因为其他人唔食得辣所以净系我地俩搞掂。

但今次o既海鲜粉丝沙律就好一般,因为我钟意正式的泰国"街头"味道(用虾米和灼熟的尤鱼),而他们的是"餐馆"口味(灼熟的虾同尤鱼),已经叫佢转用虾米,但出嚟连虾毛都无,唔知系咪无虾米?但又唔通知声!最不高兴就系连花生碎都无埋!不过味道却是正宗无异。
最最最最最最美味的:登、登、登、登!我的最爱冬阴功汤嚟啦!上次因为汤里的虾不算新鲜,又无带相机影相,所以我连食评都唔想写;但今次呢个汤简直120分!如果再多少少椰奶添就可以比足200分!

其它:炒菜、咖哩(我个仔嘅至爱)、蒜蓉包、生牛肉粉、酸辣凤爪、蜜汁烧鸡翼(我个肥仔自己"赵"哂一碟)、猪颈肉(我亚妈话好味,入口就松软),全部都系好味加好味!

饮品亦系任叫,但酒就要pay啦!我钟意饮柠檬冰(泰文叫"笨"),但佢地只有柠檬梳打。

因为我比较喜欢食泰国菜,而呢度又每样水准都平均,咁嘅价钱------掂!
最可惜唔记得系openrice load张优惠券去,所以无得送避风塘大虾 2 只;不过我稔如果同佢讲下,个靓女侍应姐姐都会送挂(佢同我讲泰文讲到咁高兴!),食完两轮甜品;后尾重请我地食雪糕添,嘻嘻!
清甜蟹柳木瓜船
今次个人认为值120分嘅冬阴功汤
餐具清洁、酱料齐全
最正宗泰口味,内有忘记名字荳荳的炸鱼饼
乌头鱼炉,好味但可惜今次鱼唔够新鲜!
超正青芒丝鱼松沙律,未试过系第二间食得到!
2009-04-17
清甜蟹柳木瓜船
今次个人认为值120分嘅冬阴功汤
餐具清洁、酱料齐全
最正宗泰口味,内有忘记名字荳荳的炸鱼饼
超正青芒丝鱼松沙律,未试过系第二间食得到!